zondag 18 april 2010

Tuin


Kijk nou! Levende Natuur in mijn achtertuin!

Dit hert kwam met ons ontbijten van de week. Toen hij (of zij? Ik weet niks van bosbeesten... Wel van weidevogels, maar die heb je hier dan weer niet) besloten had dat we ongevaarlijk waren achter dat glas bleef hij rustig 10 minuten grazen op minder dan 10 meter van het keukenraam.

zondag 11 april 2010

Yoghurt

Het NRC maakte mij attent op een klein relletje waar een Zweeds zuivelbedrijf in verwikkeld is geraakt.

Al 10 jaar verkopen zij Turkse yoghurt met een foto van een gezellige man met enorme snor op de verpakking. Nu heeft de man ze aangeklaagd en hij eist 5 miljoen euro schadevergoeding. Hij is namelijk helemaal geen Turk, hij is Griek en woont in Griekenland en is vreselijk beledigd.

Het zuivelbedrijf claimt zich van geen kwaad bewust te zijn. Zij kochten de rechten om de foto te gebruiken van een fotobureau.

Ik mag hopen dat meneer de rechtzaak niet wint. Kan me niet indenken welke wetten het zuivelbedrijf overtreden zou hebben door te suggereren dat deze man Turks zou zijn.

Al met al vooral een mooie illustratie hoeveel emoties er komen kijken bij de relatie tussen Griekenland en Turkije. En hoe belangrijk iets als nationaliteit is voor mensen.

Lees meer bijvoorbeeld bij de BBC.

vrijdag 2 april 2010

Lam


De week voor Pasen rapporteerden het Svenska Dagbladet en Sveriges Radio over de Zweedse trend om schapen en lammeren steeds meer in de bioindustrie te houden. Het is een moderne traditie om lamsvlees te eten met Pasen. Zweden vinden het daarnaast belangrijk om Zweeds vlees te eten. Zweeds vlees staat voor hen voor diervriendelijkheid en goede kwaliteit.

Om aan die vraag te voldoen worden steeds meer lammeren hun hele leven binnen gehouden. De schapen worden met een Nederlands hormoonpreparaat behandeld zodat ze drachtig worden op precies het juiste moment. Rond kerst worden de lammetjes geboren en vóór Pasen is het alweer tijd voor de slacht. Vanwege het koude Zweedse klimaat betekent dat dus geen dartelende lammetjes in de wei.

Ook in Nederland lijkt het trouwens zo te gaan; Wakker Dier meldt dat het hormoonbehandelen ook in Nederland vrij gebruikelijk is.

Ik kan eigenlijk al mijn hele leven heel weinig met de manier waarop wij in Noord-Europa dieren houden. Het is zo eng fabrieksmatig en zo dieronvriendelijk. En wat eigenlijk sowieso te denken van het gebruik om de lente en het nieuwe leven te vieren door een lammetje dood te maken en op te eten?

Even was ik blij met mijn krant omdat ze dit aankaarten en mensen bewust proberen maken. Het gros van de Zweden zal zich er niet van bewust zijn dat het lam dat ze eten geen buitenlicht gezien heeft. Maar vandaag geeft dezelfde krant toch weer vrolijk "9 recepten voor een heerlijk paaslam". Ach ja, we hebben nog een eind te gaan als mensheid...