dinsdag 13 september 2011

Afscheid

Nog twee nachtjes in ons huis, nog drie nachtjes in Zweden, en dan zijn we weer in Nederland.

Ik wil nu ook wel graag weg. Het hele proces van afscheid nemen was nogal lang, dus ik heb er een beetje genoeg van. We wisten al ongeveer een half jaar dat we terug zouden, dus ik heb afscheid nemen erg bewust kunnen beleven.

Wat ik het meest ga missen?
Behalve mijn collega's en nieuwe vrienden ga ik ook het land Zweden missen. De natuur die nooit ver weg is. Het uitzicht over de zee vanuit onze woonkamer. De gezellige, bijna naïeve kneuterigheid van de maatschappij. Dat iedereen erbij hoort. Zolang je de taal spreekt en meedoet met de Midzomer- en Kerstviering ben je één van hen. De sterke tradities en de hoogtijdagen ga ik ook missen; voor elke feestdag bestaat wel een voorgeschreven manier om het te vieren en een bijbehorend baksel.

Maar uiteindelijk wogen alle voordelen toch niet zwaar genoeg. Echt emigreren, voorgoed, was nooit de bedoeling. En het is ook nogal wat. Ik merk dat ik na drie jaar Zweden me al behoorlijk toerist voel in Nederland. Hoe langer je weg bent, hoe moeilijker het wordt om terug te keren. Ver van je vrienden en familie zitten is gewoon lastig. Maar wat uiteindelijk de doorslag gaf is toch dat het gewoon heel moeilijk is om echt te integreren. Wij hebben op de Zweedse arbeidsmarkt gewoon niet dezelfde kansen, connecties en uitgangspositie als de Zweden. Natuurlijk zouden we hier best carrières op kunnen bouwen, maar het is gewoon veel lastiger dan in Nederland.

Drie jaar in het buitenland wonen is een gaaf avontuur, emigreren is toch andere koek.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Wat super dat je vanuit jullie huis zicht hadden op zee. Gaan jullie omwille van te weinig werkgelegenheid weer naar Nederland of heb ik dat verkeerd begrepen? Wij willen nl ook graag ooit eens gaan emigreren maar zoals jij het beschrijft is het blijkaar toch helemaal niet zo makkelijk, ook al spreek je de taal, toch?

Veel succes met de verhuis.

Oscar zei

Veel succes met de verhuizing! Stuur een adreswijziging als jullie neergestreken zijn :).

@Ilse: Ik woon nu zelf in Wenen en heb in de VS gewoond. In mijn ervaring kost het je in het buitenland veel meer energie om een social leven op te bouwen en werk te vinden en zo.

Ik zou emigratie niet zomaar permanent overwegen, tenzij je een goede reden hebt (je trouwt met een buitenlandse of zo, zoals ondergetekende). Culturele barrieres zijn lastig te beschijven, maar je realiseert je thuis zelden hoeveel je afhankelijk bent van gedeelde gebruiken en referentiepunten. Zonder dat is communicatie veel inspannender en dat vertraagt je contact met je omgeving.

Emigreren is wel een interessant avontuur, maar de glans blijft er 6-9 maanden op zitten. Tot die tijd is alles nieuw en spannend en kom je psychologisch nog weg met meer oppervlakkig contact. Als je langer weg blijft moet je echt gaan integreren in de plaatselijke omgeving.

Het help heel erg als je al werk hebt, en als je met je partner gaat, dat je allebei werk hebt. Anders loop je het risico dat eentje thuis zit en de ander een sociaal leven en inkomen heeft en dat kan best wel druk op je relatie zetten.

Enfin, dat is mijn ervaring, YMMV

Mirte zei

Ik vind het lastig om advies te geven over emigreren ja of nee. Het is altijd moeilijker om in een ander land een carriere op te bouwen dan het in je eigen land is. Je hebt gewoon simpelweg niet dezelfde ingangen en kennis als de lokale bevolking.

Maar het kan het nog steeds waard zijn. Het was gewoon nooit echt onze bedoeling om voorgoed te vertrekken. Dus met dat idee hebben wij er eigenlijk ook nooit gewoond.

Ik geloof inmiddels niet meer in voor een paar jaar ergens wonen en dan weer vertrekken naar een ander land etc. Ik heb het nodig om me ergens te wortelen en echt te integreren, en dat begint eigenlijk pas een beetje te lukken na een jaar of twee.

Er zijn redenen genoeg om weg te willen uit Nederland en redenen genoeg om je te willen vestigen in Zweden. Maar je moet er rekening mee houden dat het een lastig proces is en dat je ook als je de taal spreekt toch nog een achterstand hebt.