vrijdag 14 mei 2010

Coalitie

Afgelopen weekend pleitte Alexander Pechtold ervoor al vóór de verkiezingen duidelijkheid te scheppen over gewenste coalities. Een interessant pleidooi, dat natuurlijk helemaal past in de transparantie-vertrouwen-en-weg-met-de-achterkamertjes-trend van het post-Fortuijn tijdperk.

Job Cohen deed al eerder een aanzet door zijn voorkeur uit te spreken voor een progressieve coalitie. Hij noemde dan wel geen namen, maar het was al veel meer dan zijn voorganger Wouter Bos ooit waagde.

Door links én rechts wordt in elk geval al hevig gespeculeerd. Niet zo gek natuurlijk, want de formatie wordt sowieso problematisch aangezien er maar weinig logische meerderheden te vormen zijn.

In Zweden, waar deze zomer ook Kamerverkiezingen gehouden worden, hebben de partijen niet alleen hun voorkeur uitgesproken, ze hebben ook vast twee mogelijke coalities gevormdom uit te kiezen. De huidige regering, bestaande uit alle rechtse partijen, heeft aangegeven graag verder te willen en voert campagne onder de naam "De Alliantie". Ze hebben zelfs een eigen website en logo (hevig bekritiseerd aangezien het ontwerp gejat zou zijn van het logo van televisiezender Animal Planet).

Ook de rood-groene oppositie heeft de krachten gebundeld tijdens de verkiezingscampagne en alvast een coalitieakkoord gesloten. Inclusief eigen blog natuurlijk.

Ik vind het wel interessant. Er is een soort middenroute (derde weg zo u wilt. Om in Zweedse termen te blijven...) gevonden tussen het anglosaksische twee-partijensysteem en het continentale coalitiesysteem. Je kan dus duidelijk kiezen voor een regering maar binnen die keus toch nog differentieren welke accenten je wilt doordat er meerdere partijen zijn. Dus: ik wil rood-groen, maar liever wat meer groen dan rood. Of: ik wil rechts, maar dan wat extra liberaal. Kennelijk denken beide blokken, en ook de grote middenpartijen, te winnen bij deze polarisatie die men in Nederland nog niet echt aandurft.

Het is trouwens ook een interessante manier om extreem-rechts buitenspel te zetten, want de Sverigedemokraterna hebben natuurlijk geen plekje weten te bemachtigen in een van beide coalities.

4 opmerkingen:

werkschuw zei

Dat is wel een leuk systeem zo. Maar je stemt neem ik aan nog steeds op een partij ipv op een coalitie? Mag jij eigenlijk stemmen in Zweden?

Mirte zei

@Wieke: nee, stemmen zit er voor mij niet in in Zweden. Wel voor de gemeente geloof ik, maar niet voor de Rijksdag. Net als in Nederland voor buitenlanders geldt.

Heb wel net per post mijn stem voor de Nederlandse Tweede Kamer uitgebracht.

Stemmen doe je overigens in Zweden gewoon op een partij. Net als in Nederland. Grootste verschil is dat de kiesdrempel hier hoger is (dus echt kleine partijen komen niet in de Kamer).

Wieke zei

Wel een persoonsnummer, niet mogen stemmen. Verschil moet er wezen, blijkbaar. Je moet waarschijnlijk eerst je Nederlandse nationaliteit opgeven voor je in Zweden mag stemmen?
In de Volkskrant stond overigens een leuk artikel over het democratisch systeem, over hoe de winnaar van verkiezingen iets kan zijn dat de meerderheid niet wil. Er werd voorgesteld om ook een voorkeursvolgorde aan te geven om zoiets te ondervangen. Lijkt me leuk, maar ingewikkeld.

Theo zei

Ik zie dat we alweer wat verder in de tijd zijn maar was toch nieuwsgierig of jij een antwoord weet Mirte.

Want dat 'blokkensysteem', ik dacht het te begrijpen. Voor de verkiezingen geef je duidelijk aan met welke partij je een regering zou willen vormen en met welke partij vooral niet.
Op zich lijk me dat een geweldig systeem, als kiezer weet je dan waar je aan toe bent. Zo stem je niet via een achterdeur toch op een partij die beslist niet jou keuze is.

Maar dan lees ik dat het kabinet Löfven II is ontstaan dankzij het samenwerken met partijen uit het andere blok. Zelfs gedoogd door de Linkse Partij.

Maar dan hebben de toezeggingen en jezelf als partij in een blok plaatsen op voorhand toch geen enkele waarde? Ik heb zoiets van, zeg iets toe en hou je eraan of hou je mond.

Of zie ik het nu allemaal verkeerd?

Groetjes uit Groningen,

Theo