zondag 25 juli 2010

Skåne II


Met mijn vakantie nu definitief achter de rug verdient Skåne wel een verslagje.

Qua landschap houdt dit deel van Zweden een beetje het midden tussen Denemarken en Zweden. Lieflijk heuvellandschap met af en toe serieuze bossen en stoere rotskusten. Verder vooral veel schattige stadjes en dorpjes. Precies wat ik nodig had na een half jaar te gestresst werken: beetje fietsen, beetje zwemmen, beetje dorpjes bezoeken, beetje kanoën, beetje wandelen. En vooral veel helemaal niks met een boek bij de tent.

Niet het meest spectaculaire deel van Zweden maar wel een hoge dichtheid van bezienswaardigheden; voorhistorische stenen en graven, kastelen uit alle tijden, mooie kusten en natuur, leuke stadjes om in rond te wandelen.

Erg fijn ook aan een vakantie in Zweden is het heerlijk gebrek aan toeristen. Het is gewoon niet zo druk. De meeste toeristen zijn bovendien Zweden en ik kan toeristen die op vakantie zijn in eigen land altijd een stuk beter in mijn nabijheid velen dan buitenlanders.

We kwamen met het idee veel te gaan fietsen. Skåne is (met Gotland) waarschijnlijk het meest geschikte deel van Zweden om te fietsen. De hoeveelheid fietspaden viel tegen, maar er waren op de meeste plekken genoeg rustige kleine wegen om te kunnen fietsen zonder al te veel last van gemotoriseerd verkeer. Al met al hebben we minder gefietst dan ik tevoren gedacht had, maar dat kwam misschien ook wel door onze belabberde conditie en de behoefte aan een relaxte vakantie zonder al te veel inspanning.

Persoonlijke Skåne top vijf (in willekeurige volgorde):
1. Fietsen door Österlen (Oost-Skåne)
2. Glimminge hus (oudste Middeleeuwse burcht van Zweden)
3. Ale stenar (grootste complete grafschip van Zweden)
4. Rotskusten bij Kullaberg (Noord-West Skåne)
5. Lund (erg schattig Universiteitsstadje)

Geen opmerkingen: