zaterdag 29 januari 2011

Kunduz

Nou, nou, mijn partij domineert de Nederlandse nieuwsberichten. Dankzij GroenLinks heeft Rutte toch een meerderheid voor een Nederlandse politiemissie in Afghanistan bij elkaar weten te krijgen. Gister en vandaag lijkt de burgeroorlog binnen de partij echter compleet. Het ene na het andere boze blog verschijnt op de Planeet en allerlei (zogenaamde) GroenLinksprominenten mogen in de media hun misnoegen uiten en/of uitleggen wat er aan de hand is in de partij.

GroenLinks heeft met zijn pacifistische wortels een moeizame relatie met militair ingrijpen. In 2001 bracht Afghanistan de partij ook al in een lastig parket toen de Tweede Kamerfractie de oorlog daar eerst een soort van steunde en later toch weer afwees. De ophef die nu binnen de partij ontstaan is en vooral de ongenuanceerde irrationele woede van sommige leden verbaast me echter toch.

Ik vind dat Jolande Sap en de Tweede Kamerfractie lof verdienen voor de zorgvuldige manier waarop ze tot hun standpunt gekomen zijn. Na ruggespraak met de partij legden ze een pakket eisen op tafel om de missie beter te maken. Alle eisen zijn door de regering ingewilligd en dat heeft de missie ook echt verbeterd en veel acceptabeler gemaakt. Wat Sap verweten kan worden is dat ze vervolgens niet opnieuw met de leden is gaan praten. Waarom zo'n haast? Waarom niet het congres afgewacht of desnoods de partijraad nogmaals bij elkaar geroepen dit weekend?

Ik word echter ontzettend boos van sommige leden die nu al zeggen dat Sap straks bloed aan haar handen heeft en die allerlei andere ongefundeerde beledigingen het web opslingeren. Natuurlijk kan je tegen deze missie zijn. Ik ben zelf ook niet direct enthousiast. De F16's en de Navo-vlag maken dat er toch een militaire component aan de missie zit. En hoe hard zijn de garanties die de regering zegt te kunnen bieden in een ingewikkelde oorlogssituatie als in Afghanistan? Maar GroenLinks heeft altijd gezegd het Afghaanse volk te willen steunen. Er staat duidelijk in het verkiezingsprogramma dat de partij wil dat Nederland meer bijdraagt aan het trainen van Afghaanse politie. Dan kun je niet zomaar ongenuanceerd "nee" zeggen tegen zo'n missie.

Ik ben zeer benieuwd hoe het congres volgende week gaat verlopen. Ik neem aan dat de gemoederen de komende week wel weer wat bedaren. En dat ook de wat genuanceerdere meningen meer naar voren zullen komen. Een motie van afkeuring lijkt me in elk geval nogal misplaatst en zal het niet halen.

6 opmerkingen:

Hans Verbeek zei

Over de inzet van F-16's wordt niet geschreven in het verkiezingsprogramma. Onbegrijpelijk dat de fractie daarmee instemt. Dat heeft niets met irrationele woede te maken. Ik ben teleurgesteld.


Heel jammer dat Jolande Sap niet aan Rutte gevraagd heeft de F-16's terug te halen. Dat zijn echt geperfectioneerde moordmachines.

Brian4all zei

"dat de Tweede Kamerfractie lof verdient voor de zorgvuldige manier waarop ze tot hun standpunt gekomen zijn" ???

Niks "zorgvuldig". Ze hebben eerst lopen dralen en zich daarna laten omkopen met loze beloften.

Mirte zei

@Hans Verbeek: zoals ik ook schrijf; ik vind ook dat die F16's eigenlijk niet in de missie thuis horen. En ik begrijp dat er veel leden teleurgesteld zijn, maar ik vind de reactie al met al overtrokken.

@Brain4all: Je kan niet doen alsof dit een makkelijke beslissing is. We willen iets doen voor de Afghaanse bevolking. Deze missie heeft het Afghaanse volk wel degelijk iets te bieden. De fractie is niet over 1 nacht ijs gegaan. Of de beloftes loos zijn wordt nog interessant. Ik heb wel veel meer vertrouwen in Rutte om de Kamer daarin eerlijk te informeren dan bijvoorbeeld in Balkenende.

Oscar zei

Ik moest erg lachen/huilen toen ik de samenvatting van de originele beschrijving van de missie las: 6 weken, en vooral training in wapen afvuren. Niet echt politiewerk

Nu wordt het 18 weken, met aandacht voor integriteit, mensenrechten en nog van dat. En de rekruten mogen in ieder geval tijdens de training niet militair worden ingezet.

Nogmaals, de missie is niet perfect, maar in ieder geval een heel stuk beter, en met aandacht voor wat je politie zou willen zien doen.

En dan kun je alles afwijzen, of voorzichtig meegaan, met de toezegging voor een contract dat als de Afghanen zich niet aan de missie houden, de boel opgerold wordt.

Ik vind het redelijk. Hoewel ik verwacht dat de Afghanen met vol medeweten van de regering-Rutte over de schreef zullen gaan, en dat laatstgenoemden dan moord en brand zullen schreeuwen als Groenlinks en CU dan maanden later alsnog de stop er uit willen trekken.

Marijn zei

Ik vind dat Jolande het ongelooflijk goed heeft gedaan. Nietsdoen in Afghanistan is geen optie en alle tegenstanders hebben nog geen enkel alternatief gepresenteerd. Het cynisme van de PvdA en een aantal Groenlinksers is schokkend. Je moet ook risico's durven nemen. De manier waarop de fractie de leden informeert via e-mail en twitter vind ik indrukwekkend. Ik was, zoals zo vaak, weer net te laat om me op te geven voor het congres voor stemrecht en daar baal ik nu gigantisch van...

Brian4all zei

De Pers over de "zorgvuldige" besluitvorming: http://www.depers.nl/binnenland/541852/Hoe-zit-dat-Jolande-Sap.html