maandag 8 juni 2009

Verkiezingen

Het stof begint langzaam neer te dalen na de verkiezingen voor het Europese Parlement van de afgelopen dagen. Aan de Nederlandse uitslag heb ik, behalve blijdschap over de winst voor GroenLinks, verder weinig toe te voegen. Kijk hier en hier voor interessante analyses.

Maar wat valt op in Zweden?
Klik hier voor een mooi overzicht van winst en verlies in Zweden.

Piratpartiet grote winnaar
In Zweden is Piratpartiet de grote winnaar. Deze anti-copyright, pro-download privacybeschermingspartij wint ruim 7% van de stemmen en krijgt daarmee 1 zetel. Junilistan, de Europakritische protestpartij die vijf jaar geleden nog 3 zetels haalde, is weggevaagd en keert niet terug in het Parlement. Miljöpartiet, de Zweedse groenen, wint een zetel en kom uit op 11% van de stemmen. De Sociaaldemocraten blijven ruimschoots de grootste partij.

Opkomst stijgt
De opkomst lag in Zweden op 43,4%, precies op het Europese gemiddelde. Het grappige is echter dat dit voor Zweden een duidelijke stijging betekent, terwijl de trend in Europa als geheel juist is dat steeds minder mensen stemmen.

Campagne op inhoud
Wat opviel in de campagne was dat het veel minder dan in Nederland ging over pro-Europa en anti-Europa. Turkije was hier geen issue. "Daar gaan deze verkiezingen toch ook helemaal niet over?", merkte een Zweedse verwonderd en natuurlijk geheel terecht op toen ik haar vertelde dat ik dat zo opvallend vond. De Zweedse extreem-rechtse partij (Sverigedemokraterna) is hier dan ook totaal obscuur. Hun positie is niet te vergelijken met die van Wilders in Nederland. Nee, de campagne was opvallend inhoudelijk.

Verlies voor anti-Europa partijen
De partijen die als vanouds hun campagne inzetten op een duidelijk "Nee" tegen Europa verloren zwaar. Dé Europakritische protestpartij, Junilistan, werd weggevaagd. De Zweedse SP (Vänsterpartiet), die bij uitstek een Nee-campagne voerde, verloor de helft van haar stemmen.

Toch geen duidelijke winst voor pro-Europa partijen
De Zweedse uitslag is echter geen simpel "Ja voor Europa!". De twee grote partijen, Socialdemokraterna, en de partij van de minister-president, Moderaterna, die beiden positief tegenover Europa staan, bleven stabiel. Miljöpartiet won, maar staat uitermate kritisch tegenover Europa . Piratpartiet, de grote winnaar, laat zich überhaupt niet uit in termen van voor of tegen Europa.

Inhoud wint
Winst was er uiteindelijk vooral voor die partijen die een positieve campagne voerden en duidelijk kozen voor een aantal inhoudelijke issues die ze aan willen pakken in Brussel. De grote partijen die vaag bleven en de kleine partijen die alleen maar tegen waren verloren of bleven net stabiel. Al met al lijkt me dat winst voor de gehele Zweedse politiek. De les voor de volgende keer is namelijk: kom met goede, aansprekende, inhoudelijk plannen. Een veel prettiger opgave dan het "hoe binden we de bange, boze Wildersaanhangers" waar de Nederlandse politiek voor staat.

Geen opmerkingen: