woensdag 22 april 2009

Piratenpartij


In vervolg op mijn vorige blog over het Pirate Bay proces nu nieuws over Piratpartiet. Deze relatief jonge Zweedse politieke partij profiteert enorm van de verontwaardiging die er in Zweden leeft over de veroordeling en zware straf voor de oprichters van de file sharing website The Pirate Bay. Ze zijn nu de op drie na grootste partij in Zweden wat betreft ledenaantal. Ze kregen er duizenden leden bij in de dagen na de uitspraak.

Op hun website legt de Piratenpartij zelfs in het Nederlands uit wat ze willen. In 2006 kwamen ze niet in het Zweedse parlement, maar ze proberen het dit jaar opnieuw bij de Europese verkiezingen en met de huidige opwinding rond hun thema's zou het ze best eens kunnen lukken om een zetel te veroveren. Mochten ze in het EP komen dan zijn ze van plan zich aan te sluiten bij de Groene Europese partij of bij de Liberalen.

Het is een one issue partij, dat is een beetje jammer, maar ze hebben drie interessante strijdpunten. Hervorming van de copyright wetgeving (niet-commercieel delen moet toegestaan worden, voor commercieel gebruik van materiaal houdt de maker alle rechten vijf jaar), afschaffing van (medicijn-) patenten en privacybescherming van burgers in ons digitale tijdperk na 9/11. Bovendien willen ze Europa democratiseren. Allemaal goede legitieme punten. Ik ben zeer benieuwd wat er van ze gaat worden.

1 opmerking:

Jan-Jaap van Peperstraten zei

"Notice: This is a translation of Principles 3.0, adopted in February of 2006. They were recently updated into Principles 3.2."

Ha ha ha :-D

Piratenpartij <3

Ik denk dat ik hun icon ga jatten ;-)