vrijdag 24 april 2009

Kieskompas

Ik ben normaal gesproken niet zo heel erg van de Kieskompassen voor verkiezingen. Ik vul ze altijd in, daar niet van (wie heeft er nu geen zwak voor quizzen en polls op internet?), maar de vragen zijn vaak zo multi-interpretabel en ongenuanceerd als de pest en ik weet altijd precies wat er uit gaat komen als ik bepaalde antwoorden invul... Maar ik woon in een nieuw land waar ik het politieke klimaat niet goed ken en nu is er een Europawijd kieskompas voor de EU verkiezingen. Een mooie gelegenheid om mijn antwoorden eens te vergelijken met de Zweedse politieke partijen. Gave gadget trouwens want je kunt je antwoorden vergelijken met elke partij in Europa. Inclusief de Turkse Groenen die het voorelkaar hebben gekregen precies in het midden van alles te eindigen. Die zijn overal neutraal over of hebben geen mening, gok ik.

Bij vergelijking van mijn antwoorden blijkt dat ik in elk geval zeker niet op de Zweedse Groenen moet stemmen... Wat een gekke antwoorden geven die mensen... Ze zijn radicaal tegen de legalisering van softdrugs, ze hebben geen mening over euthanasie (sorry, maar hoe kun je nu als politieke partij over zo'n thema geen mening hebben?!). Vervolgens zijn ze radicaal tegen Europa, omdat Europa te weinig democratisch is en te weinig heeft gedaan voor het klimaatprobleem. Dus tegen Europese integratie, geen gezamenlijk buitenlands beleid, vóór het vetorecht. Wel weer voor toetreding van Turkije. Maar al met al:

Sweden is much better off in the EU than outside it

Your answerCompletely agree
Opinion Miljöpartiet de Gröna: Completely disagree


De volgende vraag vond ik tekenend; misschien niet zozeer voor de Groenen in Zweden of voor mij maar meer voor de ontwikkeling die Nederland de laatste jaren doorgemaakt heeft op het gebied van integratie:

Immigrants from outside Europe should be required to accept our culture and values
Your answerTend to agree
Opinion Miljöpartiet de Gröna: Completely disagree

Ik vond de vraag gek: wat is "accepteren" in deze? Klakkeloos overnemen? Respecteren? Dat eerste natuurlijk niet, dat laatste natuurlijk wel. In de bijbehorende verklaring van het standpunt zeggen de Zweedse groenen dat een samenleving pas echt geïntegreerd is als iedereen ongeacht ras, seksuele geaardheid, religie, handicap, leeftijd of geslacht gelijke kansen krijgt en gerespecteerd wordt. Tja, wat moet je daar tegen inbrengen? Kom nog maar eens om zo'n prachtig liberaal standpunt in Nederland! Maar zoiets kún je in Nederland gewoon niet meer zeggen vandaag de dag.

p.s. Gelukkig stem ik gewoon op de Nederlandse lijsten (per post) dus ik hoef nog even geen keus te maken tussen de Zweedse partijen.

2 opmerkingen:

Jan-Jaap van Peperstraten zei

Ik kom altijd uit op de meest absurde partijen, en nou nooit eens op de partij waar ik me mee identificeer.
Hoe ik ook probeerde bij de VVD uit te komen in 2002 (ik was toen nog lid), het kieskompas bleef maar LPF zeggen.
Dit tot groot vermaak van (inmiddels) ex.
Nu weer: ondanks dat ik fel op het sociale liberalisme (i.e. veel 'hiep hoi homohuwelijk') inzette kwam ik uit op:

*Christentunie/SGP*

No kidding.
Toen ik klikte op Europese Partijen was het haast jammer dat ik niet in Zweden woonde, want volgens het de kaart ben ik precies op de stip van de 'Moderata samlingspartiet' uitgekomen. Wat dat ook mag zijn. Ik geloof een soort VVD.
In Schotland sta ik nog het dichtst bij de SNP - kennelijk.
Ik denk dat ik maar gewoon mijn briefstem naar NL stuur. Trouwens moeten die niet nu al zo langzamerhand opgestuurd zijn naar ons expats?

Richard Wouters zei

De Zweedse Groenen zijn inderdaad een eurosceptisch buitenbeentje binnen de Europese Groenen. Ze trekken wel langzaam bij. Onlangs hebben ze besloten dat ze niet meer uit de EU willen...