dinsdag 21 april 2009

Piraten


Beetje laat bericht omdat ik in het buitenland zat, maar vrijdag was in Stockholm de uitspraak in de rechtzaak tegen The Pirate Bay, een grote Zweedse torrentwebsite. De rechtzaak leeft enorm in Zweden en de uitspraak zorgde voor veel beroering. Al maanden wordt de rechtzaak gevolgd door de media en zaterdag beheerste het vonnis de voorpagina's. De mensen achter de website werden vrijdag namelijk veroordeeld tot één jaar cel en een boete van 30 miljoen kronen (ca. 2,7 miljoen euro) voor het meewerken aan illegaal verspreiden van materiaal waar copyright op rust. De site doet zelf niets illegaals, maar geeft anderen (de 25 miljoen gebruikers van de site) de mogelijkheid om muziek en films te delen en dat is vaak wel illegaal. En dat verdiende volgens de Zweedse rechter deze onverwacht hoge straf.

Toch gek. Ook via sites als Google kun je illegale bestanden vinden en downloaden. Willen we Google dan verbieden? En als op het faciliteren van illegale activiteiten al zo'n hoge straf staat, wat is dan de straf voor het eigenlijke illegale up- en downloaden? Wordt toch vreemd hoog in verhouding tot ander misdaden...

Lees ook in het NRC waarom deze oorlog van de muziekindustrie ouderwets en een beetje dom is. Ik ben het met de schrijvers eens: muziekindustrie, verzin een alternatief in plaats van dit achterhoede gevecht te leveren. Toch lijkt de uitspraak al effect te hebben want een aantal andere torrentsites is door zijn eigenaars offline gehaald na de uitspraak. Daar komt bovenop dat in Zweden sinds 1 april providers verplicht zijn gesteld de adressen van klanten die illegaal downloaden vrij te geven. Ook deze wet lijkt effect te hebben; het aantal downloads is significant afgenomen in de laatste maand (hoewel men verwacht dat dat van tijdelijke aard zal zijn).

The Pirate Bay is overigens nog steeds online. De servers zijn verplaatst naar andere landen en de site gaat in hoger beroep tegen het vonnis. De enige veroordeelde die daadwerkelijk geld heeft, Carl Lundström, erfgenaam van Wasa knäckebröd, verklaarde "geschokt" te zijn door het nieuws. De overige drie wizzkids konden er eigenlijk alleen maar om lachen. De Zweedse publieke opinie heeft de website in elk geval achter zich.

1 opmerking:

Jan-Jaap van Peperstraten zei

Het heeft allemaal nog al een 'mosterd na de maaltijd' gehalte - en toont aan dat strafrechtelijke vervolging, zelfs als het lukt - niets doet aan het piraterijprobleem zelf.

Ik kan zelf ook niet echt bijster veel medelijden opbrengen voor de mediabedrijven.