zaterdag 18 oktober 2008

Lezen

Nederland leest Twee vrouwen van Harry Mulisch. Vandaag even langs de bibliotheek gefietst en een exemplaar opgehaald. Dit is de derde keer dat het CPNB deze landelijke actie organiseert waarbij een miljoen gratis exemplaren van een boek worden uitgedeeld op scholen en via bibliotheken. Het idee komt uit Chicago waar het One Book, One Chicago heet. Een ontzettend leuk idee om mensen aan het lezen te krijgen én te zorgen voor publieke discussie over boeken.

Twee vrouwen dus. Nu heb ik al de hele dag dat pracht citaat van Gerard Reve over het werk van Mulisch in mijn hoofd: "Mullis dat is vullis, Reve da's pas leven!". Maar ondanks dat de man heftig onsympathiek en arrogant is, kan hij volgens mij toch wel aardig schrijven. En het thema spreekt me erg aan. Vrouwen, liefde, jaren '70. Allemaal goed.

Het boekje zelf is trouwens onwaarschijnlijk dun, dus echt werk is het lezen niet. Bovendien zit er een leesgids met achtergrond informatie bij. Dat mag ik. Ik ben dus de komende dagen aan het lezen. Wie leest er mee?

5 opmerkingen:

Evelien zei

ik had deze al gelezen, omdat het een 'lijsters' boekje was: de combinatie van middelbare school en dunne literatuurboeken doet het altijd goed. 'blackbirds' was het voor de engelse boeken, en 'buchfinken' voor de duitse. wat is dat toch met vogels en literatuur?

Mirte zei

Ik vermoedde al dat ik het ook nog ergens in een doos had als lijster! Maar ik wist het niet helemaal zeker en die dozen staan nogal efficient ingepakt helemaal achteraan dus ik wilde niet gaan zoeken. Maar ik heb het dus destijds niet gelezen om de een of andere reden.

De grap achter die vogels heb ik ook nog niet doorgrond...

Wieke zei

Morgen haal ik 'm uit de bieb.

Wieke zei

Overigens heb ik aan mensen die een jaar in Zweden hebben gewoond, het huishoudelijke artikelen-probleem voorgelegd. Zij raadden IKEA, Biltema of åhléns aan, waarbij er een gratis bus vanuit het centrum naar de IKEA schijnt te gaan...

Mirte zei

Dank. Dat van die bus en de Ikea wist ik al. Maar om voor een afwasteiltje (ik noem maar wat) in de bus naar de Ikea te gaan, gaat mij wat ver. De Alens is een soort Bijenkorf, maar misschien hebben ze ook wel een betaalbare afdeling. De Biltema ken ik nog niet, ga ik zoeken. Ach, ik heb straks gelukkig tijd zat om alle winkels van Stockholm aan nadere inspectie te onderwerpen...