zondag 28 december 2008

1%

Nou de kerstsfeer zit er internationaal weer lekker in... India en Pakistan op voet van oorlog. Israël en Palestina zijn er na een rustige periode weer hard ingegaan. Voor wie desondanks het vredelievende gevoel van kerst en de traditionele 3FM glazenhuisactie vast heeft weten te houden nog een mooie tip: de 1% club. Ontwikkelingssamenwerking 2.0.

Het idee: iedereen geeft 1% tegen armoede. 1% van wat je hebt is dusdanig weinig dat je het zelf nauwelijks mist, maar het maakt in de Derde Wereld een wereld van verschil. Het mooie is: je kiest zelf welke kleinschalige projecten je steunt in een soort hyves-achtige community. De projecten leggen precies uit wat ze van plan zijn, wat ze daarvoor nodig hebben, hoeveel van het geld waarnaartoe gaat en dus ook wat er aan de beruchte strijkstok blijft hangen. Zo gaf ik al geld voor een soort microkrediet in de vorm van fietsen in Rwanda en ossen voor Ghana. Kleinschalig, direct en minder dan 1% mag natuurlijk ook...

1%CLUB: 99% OVER DE BALK. 1% TEGEN ARMOEDE.

1 opmerking:

arj zei

Dit lijkt een beetje op kiva. Ik kan het zo gauw niet vinden of dat bij 1% ook zo is, maar bij kiva verstrek je zelf een microkrediet. Je kiest bij kiva ook zelf een project, en als alles goedgaat (wat het zo goed als altijd gaat volgens mij) wordt in een aantal maanden je lening terugbetaald. Het terugbetaalde geld kun je opnieuw in een project investeren of teruggestort krijgen (allemaal vanuit je luie stoel met paypal).