vrijdag 12 december 2008

LuciaMorgen, 13 december, is het Lucia in Zweden. Een oerzweedse traditie. Feest van het licht in de donkerste tijd van het jaar en het begin van de kersttijd in Zweden. Het is grappig maar volkomen logisch dat in een land waar het in de winter zo donker is de belangrijkste feestdagen draaien om het licht en de zon: Lucia en midzomernacht.

Het vieren van Lucia bestaat uit een samenkomst 's ochtends in alle vroegte thuis, op het werk of op school. Een meisje, Lucia, in het wit gekleed met lichtjes in heur haar, leidt een kleine optocht. Daarbij worden speciale Lucialiedjes gezongen. Vervolgens drinkt men koffie of glögg (voor wie 's ochtends om een uur of zeven al zin heeft in warme wijn) en eet pepparkakor (gemberkoek) en lussekatter (safraanbroodjes).

Op mijn school deden ze de Luciatocht vanochtend al, maar dan moesten we al om 7.30 uur aanwezig zijn, en toen lag ik nog in bed. Morgen is het echt Lucia en ik ga kijken of ik tussen het dozen inpakken tijd heb om naar de stad te gaan en daar te kijken en te luisteren naar de Luciaconcerten in Skansen.

Geen opmerkingen: