zondag 7 juni 2009

Nationaldag

Gisteren was het de Zweedse Koninginnedag: Nationaldag of Svenska flaggansdag, de dag van de Zweedse vlag. Deze dag is pas een officiële feestdag sinds 1983 en pas een vrije dag voor alle Zweden sinds 2005 en echte tradities ontbreken dan ook. De koning en koningin zijn ergens in de stad om naar hun volk te wuiven. Overal wordt de Zweedse vlag gehesen. De kinderen mogen gele en blauwe ballonnen oplaten. In het openluchtmuseum/culturele centrum Skansen is muziek.

De Zweden zouden echter de Zweden niet zijn als ze voor deze nieuwe feestdag niet een gerecht verzonnen. Feest vieren is hier onlosmakelijk verbonden met eten. Voor elke bijzondere gebeurtenis staat (vaak ongeschreven) vast wat je erbij hoort te eten of te drinken. Voor Nationaldag werd in 1983 dan ook een wedstrijd uitgeschreven; wie verzint het bijpassende gebak? Het werd een roombol die verwees naar de besneeuwde toppen in het noorden. Een hit werd het helaas nooit. In 1994 werd daarom een tweede poging gedaan. Ditmaal verzon de jonge Helena Bergsmark een nieuw gebakje met marcepein en aardbeien. Dit baksel stal wel de harten van de Zweden en gaat sindsdien door het leven als het Nationaldagsbakelse. De Zweden waar ik het gister aan serveerde waren er echter niet bekend mee, dus er valt nog wat evangelie te verspreiden (het was erg lekker namelijk en makkelijk te maken bovendien).

Hierbij het recept van het Nordiska Museet in het Nederlands:

Ingrediënten voor 10 stuks
Bodem:
300 g amandelmassa (50% gemalen amandelen, 50% suiker)
150 g boter (op kamertemperartuur)
3 losgeklopte eieren

Vulling:
100 g amandelmassa
2 el sinaasappellikeur (bv. Grand Marnier of Cointreau)
ca. 400 g verse aardbeien
verse citroenmelisse of munt

Rasp de amandelmassa voor de bodem. Meng er de boter door met een vork en/of een grote lepel. Roer er eieren door en meng alles goed. Verdeel dit mengsel, ongeveer 1 cm dik, over de bodem van een grote overschaal (ongeveer half zo groot als een bakplaat). Bak 12-15 minuten op 175 graden tot het goudbruin is en laat afkoelen.

Rasp de amandelmassa voor de vulling en roer er de likeur doorheen (vervang eventueel door sinaasappelsap als je echt niet van alcohol houdt). Roer tot je een romige, plakkerige massa hebt. Verdeel over de afgekoelde bodem. Snijd in 10 stukken. Verdeel er de in schijfjes gesneden aardbeien over (lekker veel) en garneer met citroenmelisse of munt. En een Zweeds vlaggetje natuurlijk.

1 opmerking:

Wieke zei

Het klinkt lekker, maar wel Erg Zwaar!