vrijdag 12 juni 2009

Zomerkoninkjes

Paniek! De trieste junimaand dreigt een prachtige Zweedse feestdag in de war te sturen! Niet alleen is juni tot nu toe ontzettend nat en dreigt het ook op Midzomer volgende week te regenen. Het is ook nog eens zo dat juni ongekend koud is geweest met nachtvorst in het hele land. Deze juni brak zelfs al koude records in Zweden. Nooit eerder werden zulke lage temperaturen gemeten in juni (wat nou broeikaseffect...).

Probleem is dat de kou de Zweedse aardbeienoogst in gevaar brengt. Er dreigen nu niet genoeg aardbeien te zijn voor Midzomer. Nu moeten de Zweden straks (God verhoede het) Duitse of Belgische aardbeien eten op hun nationale volksfeest! Echt waar. Dit is iets waar de Zweden mee zitten. Mijn krant wijdde er vanochtend zelfs een artikel aan.

Aardbeien horen bij Midsommar. Het traditionele recept voor een echte Zweedse Midzomer luidt ongeveer als volgt. Twee dagen van te voren is iedereen vanaf 12 uur vrij. Men springt in de auto om naar zomerhuisje of familie te gaan en staat gezellig de hele middag in de file. Vervolgens draait het om eten en dansen rond de Midsommarstång (meiboom). Het eten bestaat uit een lunch met haring (op tien verschillende manieren klaargemaakt). Vervolgens een barbecue. En daarna Zweedse aardbeien met slagroom of ijs. Maar als de zon de komende dagen niet heel hard gaat schijnen worden dat dus Belgische aardbeien... Ook best lekker, denk ik dan.

Geen opmerkingen: