maandag 17 augustus 2009

Griepprik

Nederland gaat niet haar gehele bevolking inenten tegen de Mexicaanse griep, zo meldt de NOS. Slechts medisch personeel en de mensen die elk jaar een griepprik aangeboden krijgen worden in het najaar ingeënt. Lijkt mij een goed plan. Risicogroepen eerst. Deze griep lijkt die groepen te besmetten die altijd vatbaar zijn voor de griep. Hoewel jongeren wat vaker het H1N1-virus lijken op te lopen, wat te maken kan hebben met resistentie van ouderen die in hun jeugd al eens besmet zijn geraakt door een gelijkend virus.

In Zweden is men vooralsnog van plan de gehele bevolking twee maal in te enten. Dat is tweemaal 9,3 miljoen prikken. Stel je even voor wat een gigantische logistieke operatie dat is. Huisartsen maken zich ernstige zorgen over de overbelasting die dit op hun praktijken gaat veroorzaken en zijn boos omdat ze weinig tot geen informatie krijgen van de overheid. De gemeenten, provincies en het Rijk maken ondertussen ruzie over wie eigenlijk voor de kosten op moet draaien. Nee, lekker georganiseerd wel.

Ondertussen is het aantal besmettingen in Zweden veel lager dan in bijvoorbeeld Nederland en is er in Zweden nog niemand aan de Mexicaanse griep overleden. Sowieso is het sterftecijfer van deze grieppandemie niet veel hoger dan dat van de normale jaarlijkse griepgolf.

Het is natuurlijk goed dat overheden er bovenop zitten, maar ik ben bang dat de Zweedse overheid in dit geval een beetje teveel hooi op haar vork genomen heeft, zonder dat daar nu direct aanleiding voor is... Maar mocht ik opgeroepen worden voor een inenting, dan laat ik het u natuurlijk onmiddellijk weten. Wordt vervolgd?

Geen opmerkingen: