zondag 16 augustus 2009

Rivierkreeft

afbeelding: David Castor
Zweden komt langzaam weer tot leven na de zomervakantie. In juli is het hele land op vakantie. Maar morgen is toch echt bijna iedereen weer op zijn werk. Maar de Zweden rekken de vakantie graag nog een beetje. In augustus is het nog behoorlijk warm en zonnig weer, in september begint toch echt de herfst. Zolang het kan wordt er dus nog zoveel mogelijk gebarbecued en voor het gemak is de hele maand augustus omgedoopt tot rivierkreeft-maand. Alweer een Zweeds feestje waar het voor vegetariërs slecht toeven is...

Deze maand is hét seizoen voor Zweedse rivierkreeft. "Vroeger" mocht je geen rivierkreeft vangen voor de eerste woensdag in augustus. Tegenwoordig wordt de meeste kreeft geïmporteerd uit Noord-Amerika, Turkije of China en is dus het hele jaar verkrijgbaar, maar de Zweden zouden de Zweden niet zijn als ze niet vast hielden aan hun tradities. De meeste Zweedse rivierkreeft wordt gevangen in Vänern en Vättern, de twee gigantische meren in het hart van Zuid-Zweden. Ze worden gekookt en koud gegeten met bergen dille bij een gigantisch buffet.

Om de een of andere reden móet je dat buffet trouwens versieren met Sint Maarten lampions (hoewel ik betwijfel dat de Zweden weten dat dat Sint Maarten lampions zijn). Die lampions zijn daardoor min of meer symbool geworden voor de kräftskiva, het Zweedse kreeftfeest.

Geen opmerkingen: