zaterdag 31 oktober 2009

Heiligen

Vandaag is het Alla Helgons Dagen, Allerheiligen. In het Lutherse Zweden worden heel katholiek duizenden kaarsjes ontstoken op alle begraafplaatsen. Niet om alle heiligen te eren, maar om overleden familieleden te herdenken.

Om vijf uur vanmiddag (pikdonker op deze breedtegraad) was ik de nieuwsgierige toerist spelen op het plaatselijke kerkhof en inderdaad: heel veel kaarsjes en heel veel mensen. Helaas was de batterij van mijn fototoestel leeg, maar jullie kunnen het je wel indenken: heel mooi en mysterieus met zoveel lichtjes in het donker tussen de herfstbladen en de grafstenen. Ik snap waarom deze feestdag in Zweden zo populair geworden is de afgelopen jaren.

Want het grappige is dat het pas sinds 1953 een feestdag is in Zweden en het wordt schijnbaar elk jaar groter. Het is ook precies wat je nodig hebt in de herfst, als het echt weer donker begint te worden en koud en grijs; een feest met lichtjes en een mooie gelegenheid om stil te staan bij wie er zoal is heengegaan.

Het is vandaag trouwens ook het Angelsaksische Halloween, wat natuurlijk gebaseerd is op dezelfde feestdag (all hallows eve; alle heiligen) en ook dat feest wordt steeds populairder in Zweden.

De Zweden zijn misschien nog wel meer vatbaar voor alles wat uit Amerika komt dan wij in Nederland. Allerlei feestdagen en gebruiken worden met groot enthousiasme overgenomen. En de plaatselijke middenstand probeert er uiteraard een slaatje uit te slaan. Dus kon je je vandaag bij de McDonalds in het winkelcentrum tot spook laten schminken en verkocht de bakker gebakjes in de vorm van een pompoen.

Ik weet het niet, ik ben gek op tradities en culturele gebruiken, maar van die overgenomen tradities doen het niet voor mij. In Zweden hoor je je met Pasen als heks te verkleden en om wat kleingeld te vragen in ruil voor een Paaswens, niet met Halloween.

5 opmerkingen:

John Jorna zei

Het herdenken van de doden en bidden voor hun zieleheil hoort bij het feest van Allerzielen op 2 november. Maar dan is het lastig om je vrij te maken om de begraafplaats te bezoeken. Misschien weet je dat wel, maar dat blijkt niet uit jouw stuk, dat ik met interesse heb gelezen

Wieke zei

Tja, het wordt natuurlijk erg lastig om niet allemaal Amerikaanse feestdagen over te nemen als je er geen Sinterklaas tegenover kunt zetten...

Mirte zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mirte zei

@John Jorna:
Nee inderdaad, ik las ergens dat Allerzielen in Zweden na de reformatie nog tot in de 18e eeuw gevierd werd. Daarna is het echter afgeschaft als officiële nationale feestdag. In de Zweedse kerk bestaat Allerzielen ook nu nog elk jaar op de zondag na Allerheiligen. Allerheiligen valt op de zaterdag die valt tussen 31 oktober en 6 november. Allerzielen is dus vandaag, 1 november.

Het gekke is natuurlijk dat de Zweden het gebruik van Allerzielen (het herdenken van de doden) dus op de dag van Allerheiligen doen, terwijl de Zweedse kerk ook een dag heeft die Allerzielen heet... Maar dat is, zoals ik probeerde uit te leggen in het stukje, historisch zo gegroeid...

Vincent zei

Nou weet ik niet of ze het in Zweden veranderd hebben, maar officieel is allerheiligen 1 november en allerzielen 2 november.

Halloween, wat dus staat voor de vooravond van allerheiligen (vandaar All Hallows Eve) is 31 oktober. En dit is een van oorsprong Iers feest, wat door de Ierse immigranten naar Amerika is gebracht waar het natuurlijk weer veel groter en commerciëler gamaakt is dat het eigenlijk was...

http://en.wikipedia.org/wiki/All_Saints