vrijdag 2 april 2010

Lam


De week voor Pasen rapporteerden het Svenska Dagbladet en Sveriges Radio over de Zweedse trend om schapen en lammeren steeds meer in de bioindustrie te houden. Het is een moderne traditie om lamsvlees te eten met Pasen. Zweden vinden het daarnaast belangrijk om Zweeds vlees te eten. Zweeds vlees staat voor hen voor diervriendelijkheid en goede kwaliteit.

Om aan die vraag te voldoen worden steeds meer lammeren hun hele leven binnen gehouden. De schapen worden met een Nederlands hormoonpreparaat behandeld zodat ze drachtig worden op precies het juiste moment. Rond kerst worden de lammetjes geboren en vóór Pasen is het alweer tijd voor de slacht. Vanwege het koude Zweedse klimaat betekent dat dus geen dartelende lammetjes in de wei.

Ook in Nederland lijkt het trouwens zo te gaan; Wakker Dier meldt dat het hormoonbehandelen ook in Nederland vrij gebruikelijk is.

Ik kan eigenlijk al mijn hele leven heel weinig met de manier waarop wij in Noord-Europa dieren houden. Het is zo eng fabrieksmatig en zo dieronvriendelijk. En wat eigenlijk sowieso te denken van het gebruik om de lente en het nieuwe leven te vieren door een lammetje dood te maken en op te eten?

Even was ik blij met mijn krant omdat ze dit aankaarten en mensen bewust proberen maken. Het gros van de Zweden zal zich er niet van bewust zijn dat het lam dat ze eten geen buitenlicht gezien heeft. Maar vandaag geeft dezelfde krant toch weer vrolijk "9 recepten voor een heerlijk paaslam". Ach ja, we hebben nog een eind te gaan als mensheid...

Geen opmerkingen: