zaterdag 28 augustus 2010

Verkiezingsfilmpjes

Nog drie weken tot de verkiezingen in Zweden. Zowel de rijksdag, provincies als de gemeentes houden verkiezingen op 19 september. Het rechtse blok ligt op dit moment iets voor in de peilingen, maar het is spannend. Ik mag, als inwoner zonder staatsburgerschap, stemmen voor de gemeente en de provincie, maar zit nog steeds te wachten op mijn oproepkaart.

Gisteren maakte de grootste commerciële televisiezender, TV4, bekend dat ze het reclamefilmpje van de extreemrechtse Sverigedemokraterna (SD) toch niet gaan uitzenden. Het zou aanzetten tot haat tegen een bevolkingsgroep, en dat mag niet volgens de Zweedse reclamewetten. Sverigedemokraterna zijn natuurlijk furieus maar lachen in hun vuistje, want zo krijgen ze wel heel veel aandacht voor hun filmpje dat anders natuurlijk alleen om 11 uur 's ochtends door een handvol huisvrouwen bekeken zou worden.

Hier het gewraakte filmpje waarin een bejaarde vrouw met rollator moet racen tegen een aanal vrouwen in burka met kinderwagens. Boodschap: we hebben in dit land niet genoeg geld voor zowel bejaarden als immigranten.Tja. Ik vind het niet echt aanzetten tot haat, maar misschien ben ik een beetje afgestompt wat dit betreft de laatste jaren. In Nederland zegt iedereen immers al jaren precies wat ie denkt en moet alles maar gezegd kunnen worden in naam van het Vrije Woord. Dit filmpje is eigenlijk net Wilders, die immers ook de kosten van immigratie wil berekenen, maar dan wat beschaafder. Goed afgekeken dus van SD.

Voor de vrolijkheid wil ik jullie het leuke filmpje van Miljöpartiet (MP) niet onthouden. Ik snap mensen die op extreem-rechts stemmen gewoon niet zo goed. Als je nou moet kiezen tussen het donkere, pessimistische wereldbeeld van SD of het vrolijke, positieve geluid van MP, dan weet je het toch wel? Je vangt toch meer vliegen met honing dan met azijn?

3 opmerkingen:

Momo Luna zei

Heel leuk filmpje die tweede! Ja ik zou het ook wel weten en snap sowieso niet waarom je (hier) op Wilders zou stemmen. Hij schreeuwt alsmaar hetzelfde. Zijn de Nederlanders allemaal zo bang dan, vraag ik me af.

Maar goed, ik vind het altijd leuk om hier wat over Zweden te lezen aangezien je eigenlijk verder weinig hoort hier over Zweden (en andere noorse landen) Ik had ooit een Zweeds vakantievriendje genaamd Bertil. ;-)

Groetjes!

Wieke zei

Het filmpje van de SD is best eng!

Ivar zei

Het filmpje van de SD is bijna kunst. Dat illustreert toch precies hoe je zorgt dat mensen op je gaan stemmen? Je hebt een reëel probleem (vergrijzing) dat lastig op te lossen is, dus focus je de aandacht op iets anders (islamisatie).