zondag 24 oktober 2010

Design


Sinds ik vijf jaar geleden een paar colleges Deens design volgde in Odense stond hij op mijn verlanglijst; de PH5. Dé Scandinavische keukentafellamp bij uitstek. In de jaren '50 ontworpen door de Deense ontwerper Poul Henningsen.

Het idee is dat de lamp een warm, helder licht geeft op de tafel en tegelijkertijd de omgeving verlicht. Een blauw en een rood vlak aan de binnenkant van de lamp geven het witte licht meer kleur en de verschillende platen van de lamp zorgen ervoor dat je nergens direct in de lichtbron kan kijken, maar dat er zowel een directe lichtstraal naar beneden gaat, als een diffuus licht de rest van de kamer in. Ik val wel voor zo'n verhaal. Bovendien is hij jaren '50 én Scandinavisch, genoeg bijvoeglijk naamwoorden om mijn hebzuchtige kant te doen ontwaken.

Het prijskaartje heeft me echter al die jaren af weten te schrikken. Gelukkig schoten mijn ouders te hulp en kreeg ik hem vorige week voor mijn verjaardag. Ik zit er nog elke dag verrukt naar te kijken. Een echte PH5! Boven mijn keukentafel!


4 opmerkingen:

Wieke zei

Wauw. Ik weet niet of ik 'm mooi vind, maar het verhaal is in ieder geval goed en het licht zo te zien ook. En bovendien zijn designstukken gewoon gaaf.

Juul zei

Hoi Mirte,
Ik heb afgelopen maandag je blog ontdekt,en heb ondertussen alles vanaf het begin tot nu gelezen.
Geweldig vind ik het!Zo leuk om te lezen hoe jullie alles ondekt hebben en hoe alles is gegaan.
Ben zelf ook een enorme Zweden gek(al vanaf m'n 11e),en er te wonen is mijn ultieme droom.Nog liever gisteren dan vandaag.Ben alleen met 2 kids,en merk dat het dan gewoon niet allemaal vanzelf gaat(anders ook niet,dat begrijp ik ook nog wel haha)werk,is daar zo'n goed voorbeeld van.Zou heel graag eens met jou willen babbelen,als je daar zin in hebt.
En,een beetje laat,maar nog van harte gefeliciteerd met je vejaardag!Geniet van de komende winter.Veel groetjes uit Nederland,Juul.

Mirte zei

@Juul: ja, Zweden is populair onder Nederlanders. Veel Nederlanders in Zweden daardoor. Niet dat ik ze dagelijks tegenkom, maar toch regelmatig. En ik snap ook wat ze trekt.

Stuur me maar een mailtje: mirte.postma [at] gmail.com dan help ik je graag met wat ik weet en vind.

Tim zei

Je hebt een hippe lamp!!! :D Vet! Dus de prijs van deze lamp viel gelukkig in de categorie 'kan ik betalen'? :p Veel plezier ermee :)