maandag 29 november 2010

Advent


Afgelopen zondag was de eerste advent, het startschot voor de Zweden om helemaal los te gaan op gezellige lichtjes en kerstversiering. Ik ben daar helemaal voor.

In Nederland ben ik zo'n typische puristische snob die elke vorm van kerst vóór 5 december verkettert, maar hier kan het me niet vroeg genoeg beginnen. Het is zó dónker en bovendien koud en vies buiten, dat er niets anders op zit dan binnen heerlijk kitscherig te klooien met lichtjes, kaarsjes, glitters, dennennaalden, warme wijn en zoetigheid.

Ook ik heb zondag dan ook braaf mijn tas met kerstspullen tevoorschijn gehaald. Geen kerstboom, want we zijn niet eens thuis met kerst, maar wel mijn Zweedse adventsterren. Nadat ik die geïnstalleerd heb, heb ik bovendien een on-Zweedse maar niet minder gave Engelse Christmas pudding gemaakt, volgens het recept voor Ultimate Christmas Pudding van Nigella, dat ik helaas niet op het internet vind.

Laat de feestdagen maar komen...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk, kerstfeest in Zweden.
Ben benieuwd wat voor een kerstman ze daar hebben. Lijkt ie op de "coca-cola" kersman of hebben ze meer een lap achtig type?

En mis je Sinterklaas niet? Of zettend e Zweden hun schoen met Kerstmis?

fijne dagen,

Marco

Mirte zei

Dat is een goed idee! Ik kan een stukje schrijven over de Zweedse jultomte. Die is namelijk helemaal niet als die dikke Coca Cola man.

Sinterklaas mis ik heel erg. Ik vier wel een beetje, maar het toch niet helemaal hetzelfde als de rest van de stad niet meedoet en mijn familie er niet bij is... :-(