vrijdag 3 december 2010

WikiLeaks

Terwijl de servers van WikiLeaks aangevallen en lamgelegd worden en Julian Assange dreigt alle documenten onmiddellijk openbaar te maken als hij gearresteerd wordt, stuurt de Zweedse openbare aanklager arrestatiebevelen voor de woordvoerder van de veelbesproken site de wereld rond. Het Zweedse hof heeft nu het internationale arrestatiebevel bekrachtigt en de Britse overheid kan nu tot aanhouding overgaan.

Assange wordt in Zweden gezocht op verdenking van o.a. verkrachting. Assange roept dat dit onzin is en dat de Amerikaanse overheid hem zwart probeert te maken. Ik kan niet geloven dat het Zweedse rechtsysteem zich willens en wetens zou lenen voor een politiek proces. Aan de andere kant kan ik me bijna niet voorstellen dat een opsporingsbericht via Interpol standaard is in een verkrachtingszaak. Hoewel de Zweden misdaden tegen vrouwen en verkrachting in het bijzonder natuurlijk wel zeer serieus nemen...

De vrouw in kwestie kan natuurlijk door de CIA ingehuurd zijn om Assange zwart te maken, maar ergens ben ik toch niet geneigd in komplottheorieën te geloven. Vooral als er inlichtingendiensten mee te maken hebben, want dan klinkt het al gauw als of je in een tweede rangs Bondfilm zit.

Schuldig of onschuldig, Assange moet zich gewoon aangeven in Zweden. Als hij blijft vluchten is hij bij voorbaat schuldig voor de publieke opinie. En als we het Zweedse rechtsysteem niet meer kunnen vertrouwen, waar moeten we dan nog heen met de wereld?

6 opmerkingen:

Marijn zei

Ik ben bang dat het best eens zo zou kunnen zijn dat Zweden nu onder de internationale druk zwicht.
Hier een artikel door een advocaat van Assange:
http://www.crikey.com.au/2010/12/02/when-it-comes-to-assange-r-pe-case-the-swedes-are-making-it-up-as-they-go-along/

En een internationaal arrestatiebevel lijkt me echt overdreven. Het is een fascinerende hollywood film. 1 man die Amerika in de greep heeft. Hoop dat Zweden hem niet uit gaat leveren...

Oscar zei

Het is inderdaad fascinerend. Het enige wat Assange nog nodig heeft is een witte langharige kat met een halsband en dan kan hij door voor Blofeld in de Amerikaanse opinie.

Ik kan niet zeggen of de verkachtingsaanklacht ergens op slaat. Vooralsnog kies ik er voor om in het Zweedse rechtssysteem te geloven.

Maar dat Interpol hem op hun 'most wanted' lijst heeft staan, ruikt naar invloed die vanuit ergens anders wordt uitgeoefend. Of heb ik het mis en worden verdachten van verkrachting daar altijd op gezet na twee weken niet gevangen te zijn?

Mirte zei

Nee, het is wel verdacht allemaal. Maar ik geloof niet dat Assange veiliger zit in de UK dan in Zweden. Ik geloof van beide landen niet dat ze hem gauw uit zouden leveren.

Hier nog een interessante link o.a. over waar hij nu eigenlijk van verdacht wordt in Zweden: HTML link

Oscar zei

Uit wat ik gelezen heb bestonden de verkrachtingen uit het volgende:

* In het ene geval brak een condoom en wilde hij niet stoppen (in medias res, vermoed ik), en heeft hij haar op het bed geduwd.

* In het andere geval schijnt hij seks gehad te hebben met de vrouw terwijl ze sliep.

In beide gevallen heeft hij geen bruut geweld of bedreiging gebruikt. Het eerste geval klinkt ernstig en stuitend, maar aangezien het van de aanklager komt is het waarschijnlijk de meeste nare uitleg die je aan de scene kan geven.

Het tweede geval klinkt me behoorlijk raar in de oren, want ik kan me zo voorstellen dat je wakker wordt als iemand zijn leuter in je steekt. Maar ik ben geen vrouw, en ik heb geen idee hoe gevoelig de betrokken dame is..

Wederom, hoezeer ik verkrachting ook veroordeel, zijn dit niet echt het internationale hardcore misdrijven waar je Interpol op af stuurt. Zweden heeft wel bijzonder strenge wetten op het gebied van sexueel geweld, dus dit kan 'm (gegeven de zwakste categorie) op vier jaar cel komen te staan in Zweden. Dat is net genoeg om te blijven zweven in publieke opinie..

En dat hoop ik niet, want dat hele wikileaks verhaal moet gaan over de boodschappen en niet afgeleid worden door schandaal over het sexleven van een van de grondleggers.

Meer links op de BBC en NYT

Momo Luna zei

Hmm ja, het is allemaal erg interessant en wie moet je geloven. Nu las ik in de krant hier in Nederland (NRC) dat één van de vrouwen connecties had/heeft met de CIA. Ik geloof ook niet in complottheorieën maar soms zijn bepaalde zaken wel erg vreemd en stemt tot nadenken....

Oscar zei

Nog altijd liever de Zweedse houding ten opzichte van verkrachting dan de Amerikaanse. Het nieuwe Huis van Afgevaardigden is weer lekker bezig als het gaat om abortus bij verkrachting niet te vergoeden.

http://www.thedailyshow.com/watch/wed-february-2-2011/rape-victim-abortion-funding