woensdag 14 januari 2009

Gaza

Een staakt-het-vuren in Gaza lijkt nog ver weg. Israël heeft vandaag weer zware bombardementen uitgevoerd. Hoewel dat ook kan betekenen dat er juist wel een einde aan de aanval in de lucht hangt en dat dit dus een slotoffensief is. Hoe dan ook, het aantal Palestijnse doden loopt inmiddels waarschijnlijk tegen de 1000, maar volgens mij weet eigenlijk niemand hoe de situatie in Gaza er precies uitziet omdat Israël zorgt dat er niemand binnen komt.

Ik heb verder weinig nieuws toe te voegen aan wat er al over de oorlog gezegd is. Schokkend dat de internationale gemeenschap zoiets laat gebeuren. Dat Israël zijn gang mag gaan en dat niemand er een stokje voor steekt. Van de internationale diplomatie tot nu toe ben ik weinig onder de indruk. De rol van Nederland is vreselijk teleurstellend. Nederland heeft een historisch gegroeide zeer sterke band met Israël. Het verbaast eigenlijk niets dat de huidige CDA minister-president en CDA minister van Buitenlandse Zaken weigeren zich in negatieve bewoording over de Israëlische aanval uit te laten. Zelfs de term "disproportioneel" gaat te ver. Sterker nog: beide ministers hebben begrip voor de Israëlische acties. Daar kun je toch met je hoofd niet bij...

In het sociaal-democratische Zweden ligt dat gelukkig wat anders. De huidige regering bestaat in deze sociaal-democratische heilstaat verrassend genoeg uit christen-democraten en conservatief- en sociaal-liberalen. De oppositie is dus rood-groen. Vandaag hield de Riksdag een partijleidersdebat waarin ook de situatie in Gaza aan de orde kwam. Van links werd geroepen om een economische boycot van Israël. Eerder al riep de leider van de sociaal-democraten op tot het niet door laten gaan van de David Cup tennisinterland tussen Zweden en Israël in maart (geen enkele kans dat dat ook werkelijk niet doorgaat, schat ik in). De linkse partijen, vooral de ex-communistische Vänsterpartiet, vinden dat de Zweedse regering veel te weinig doet. De Zweedse regering heeft het hele conflict echter wel veroordeeld, ook de rol van Israël, en heeft financiële steun beloofd voor hulp aan Gaza.

Geen opmerkingen: