zondag 6 september 2009

Illegaal

Zweden wereldnieuws! De Zweedse overheid betaalde mee aan een feministische pornofilm. Maar waar ik eigenlijk over wilde vertellen is de sympathieke Eritrese illegaal die de Lotto won. Daar word je namelijk gewoon blij van (zie ook het filmpje, hoewel ik niet weet hoe goed dat overkomt als je geen Zweeds verstaat).

Tesfaldet Tesloy is al zes jaar in Zweden maar in 2006 werd zijn asielaanvraag afgewezen. Eritrea neemt echter geen afgewezen asielzoekers terug, dus Tesfaldet kan op dit moment niet uitgezet worden. Hij leeft daarom illegaal in Zweden.

Gisteren won hij echter de Lotto: 10.000 kronen per maand de komende 10 jaar. Dat maakt zijn leven een stuk makkelijker. Hij heeft immers geen werkvergunning en dan is 1000 euro per maand heel mooi meegenomen. En, geluk bij een ongeluk, belasting betalen hoeft ook niet als je illegaal bent. De 28-jarige gyminstructeur wil met het geld zijn opleiding tot fysiotherapeut financieren. Maar ja, werken mag hij officieel natuurlijk nog steeds niet.

Je gunt die vriendelijke jongen dat geld zó, dat maakt het een mooi verhaal, maar aan de andere kant maakt het ook verdrietig. Zoveel gemarginaliseerde mensen... Geef dit soort onuitwijsbare afgewezen asielzoekers toch in elk geval tijdelijk een verblijfsvergunning. Nu wordt hun hele bestaan gewoon ontkend. En dat doe je niet met mensen.

1 opmerking:

Wieke zei

Wow, wat een mooi verhaal.