maandag 28 september 2009

Snus


Heb ik alweer bijna een jaar een blog over mijn belevenissen in Zweden, heb ik nog nooit iets over snus geschreven! Dat moet rechtgezet worden. Snus is namelijk een vreselijk Zweeds en bovendien actueel fenomeen.

Snus is tabak in poedervorm. De gedroogde tabak wordt behandeld met zout, soda en aroma's en gepasteuriseerd. Het wordt zowel los als in voorverpakte 'theezakjes' verkocht. Je consumeert het door een pluk of een zakje tussen je bovenlip en je tandvlees te leggen. De nicotine wordt snel via het tandvlees opgenomen en de snus geeft een lekkere smaak in de mond door de toegevoegde aroma's. Anders dan bij pruimtabak hoef je er niet van te spugen. Het wordt traditioneel gebruikt in Zweden en Noorwegen en de Zweedstalige delen van Finland. Het is recent echter ook in Noord-Amerika ingevoerd.

De Europese Unie voerde in 1992 een verbod op de verkoop van snus in, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Later gaf de WHO toe dat dat op basis van het huidige onderzoek niet vast staat. Bij haar toetreding tot de EU dwong Zweden een uitzonderingspositie af, snus mag daar dus nog steeds verkocht worden.

Zweden zou het EU verbod op snus graag opgeheven zien. Nu steeds meer landen het roken van sigaretten verbieden in cafés en restaurants zou snus natuurlijk een prachtig alternatief zijn. Een mooie groeimarkt voor de Zweedse producenten. Waarschijnlijk wordt het verbod in 2010 opnieuw besproken. Je hoort als EU-voorzitter eigenlijk niet binnenlandse belangen op de agenda te zetten, maar als we het er toch over gaan hebben, dan wil de Zweedse regering natuurlijk wel een lans breken voor opheffing van het verbod.

Hoe slecht voor de gezondheid is snus? Is het een goed idee om het toe te laten, zodat minder mensen sigaretten gaan roken? Daar is de wetenschap nog niet over uit. Je krijgt er uiteraard geen longkanker van, maar er zit wel nicotine in en dat kan zorgen voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en alvleesklierkanker. Het is bovendien zeer verslavend. Snus is verder slecht voor je tandvlees en daarmee voor je tanden. Helemaal geen nicotine gebruiken is dus zeker beter, maar snus lijkt minder slecht voor je gezondheid dan sigaretten.

Het lijkt mij eigenlijk dat de EU geen poot heeft om op te staan om snus niet toe te laten. Het is minder slecht voor de gezondheid dan sigaretten (en die zijn toch ook toegestaan) en je kan het zelfs zien als 'harm reduction' ten opzichte van sigaretten. Laat rokers overstappen op snus, dat werkt minstens zo goed voor hun verslaving, maar is minder schadelijk voor de gezondheid en vast lekkerder dan nicotine kauwgom. Als niet-roker hoef ik bovendien niet mee te roken.

Blijft over dat het gewoon raar is en dat ik nog altijd verbaast opkijk als ik een leeftijdsgenoot zo'n zakje onder z'n lip zie duwen...

1 opmerking:

Anoniem zei

Wij van www.onlinesnus.nl verkopen Thunder Tobacco dit is bijna het zelfde als snus het wordt alleen net op een andere manier gemaakt en is daarom toegestaan in Nederland. We verkopen zakjes "snus'' en losse snus.