zondag 19 september 2010

Gestemd

Ik heb mijn burgerplicht volbracht. Niet alleen Afghanistan mag naar de stembus dit weekend. Ook de Zweden houden verkiezingen. Ik heb gestemd voor mijn gemeente en de provincie. De landelijke verkiezingen zijn alleen weggelegd voor staatsburgers.

Ik vond het een mooie ervaring om eens verkiezingen in een ander land te mogen meemaken, en ook daadwerkelijk te mogen stemmen. Alles is ongeveer hetzelfde en toch is alles anders. Alleen al technisch. Ik had er nooit zo bij stilgestaan dat je zo'n verkiezing natuurlijk op heel veel verschillende manieren kunt vormgeven.

Zo vond ik het bijzonder dat ze hier alle verkiezingen op dezelfde dag houden (hoe werkt dat eigenlijk als een kabinet valt?). Ook interessant is dat je hier al drie weken van te voren kan stemmen. Van 1 tot 19 september kon je al overal in het land je stem uitbrengen, als je je oproepkaart en ID maar bij je had.

Nog een grappig detail: ze hebben hier niet één stembiljet. Alle partijen drukken hun eigen stembiljetten en je stopt alleen het biljet van de partij van je keuze in je eigen stemenvelop. Met of zonder kruisje voor een naam, want je hoeft hier niet op een persoon te stemmen, je mag ook gewoon op een partij stemmen.

De uitslag wordt spannend. Het lijkt er namelijk op dat geen van beide blokken een absolute meerderheid gaat halen. Er zijn namelijk ook nog drie partijen die buiten het bloksysteem vallen, die ook een paar procent meepikken. En wat gebeurt er dan? Gaat de Miljöparti het rechtse blok aan een meerderheid helpen, of de Folkparti het linkse blok? Of komen de extreem-rechtse Sverigedemokraterna in de rijksdag en gaan de rechtse partijen met hen regeren? Om acht uur sluiten de stembussen, eens zien of ze hier ook exitpolls hebben...

2 opmerkingen:

Wieke zei

Misschien valt het kabinet in Zweden nooit?

Mirte zei

ja, zoiets dacht ik ook al. Misschien kan dat wel niet ofzo. Ik ga het eens aan een Zweed vragen. Of Googelen.