maandag 20 september 2010

Schaamte

Zweden is vanochtend wakker geworden met een kater. De extreem-rechtse Sverigedemokraterna (SD) hebben genoeg stemmen gehaald om over de kiesdrempel van 4% heen te kunnen stappen en komen in het parlement.

De centrum-rechtse regering heeft net niet genoeg stemmen gehaald voor een eigen meerderheid. Het wordt dus nog een interessante formatie. Minister-president Reinfeldt heeft gezegd niet met SD te gaan praten en heeft voorkeur voor samenwerking met Miljöpartiet. Miljöpartiets gewenste rood-groene coalitie heeft echter geen kans om te regeren, dus die partij heeft weinig zin om met Reinfeldt te praten. Een gesprek zal er echter toch wel van komen de komende dagen, er is niet echt een andere optie voor een majoriteitsregering.


De Zweden zijn ondertussen geschokt en verdrietig over de winst van SD. Schaamte en onbegrip overheersen onder mijn collega's. Anderen die zich schamen houden momenteel een spontane demonstratie bij het parlementsgebouw.

4 opmerkingen:

Klaas (Nick) Strooker zei

Zeer herkenbar, na de zetelwinst van de PVV, hier in Nederland.

Marijn van der Meer zei

alleen zijn wij hier helaas al zo aan de PVV gewend, dat de massale spontane demonstratie uitbleef. Zo erg dat dit soort dingen wennen (ook bij mij hoor).

Anoniem zei

Het zal wel meevallen met die kater want er zijn blijkbaar in Zweden (Malmö bijvoorbeeld) genoeg mensen die een ander geluid in de politiek willen horen.

Mirte zei

@anoniem: toch mag je niet vergeten dat in Zweden maar een klein deel van de kiezers (ongeveer 5%) op de Sverigedemokraterna gestemd heeft. In Stockholm en omgeving nog veel minder. Dus zeker een kater voor veel mensen. Al mijn collega's en Zweedse vrienden bijvoorbeeld.