donderdag 9 september 2010

Platteland

Recent zag ik Bröllopsfotografen ("De huwelijksfotograaf"), een Zweedse film uit 2009, op tv. Het verhaal is niet groots en de moraal een beetje irritant, maar al met al toch een leuke film. Vooral vanwege de rake schildering van de botsing tussen Zweeds stad en platteland. Een eeuwig terugkomend thema in Zweedse cultuuruitingen.

Als de enige fabriek in het gat waar hoofdpersoon Robin woont moet sluiten, beproeft hij zijn geluk als huwelijksfotograaf in Stockholm. Hij wordt verliefd op een meisje uit hogere sociale klasse (överklass noemen ze dat simpelweg in Zweden) en probeert door assimilatie in de smaak te vallen bij haar vader zodat die de kunstfotografische ambities van de twee zal sponsoren. Uiteindelijk gaat de film natuurlijk over het trouw blijven van je roots en dat je je niet moet schamen voor je afkomst.

De kloof tussen stad en platteland is in Zweden groter dan in Nederland. De stad is ongeveer hetzelfde, maar het platteland is zoveel ruiger. In Nederland woont immers bijna iedereen in (kleine) steden.

Het biermerk Norrlands Guld ("het goud van Lapland") maakt al jaren gebruik van de tegenstelling stad-platteland in haar reclames. In dit laatste juweeltje worden Stockholmers met hun idiote hobby's weer eens flink op de hak genomen in een heerlijk "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg"-verhaal.

Geen opmerkingen: