woensdag 23 maart 2011

Lynx

Zie de website van deze Zweedse jachtfantast voor meer heerlijke foto's

Vorig jaar wond ik me al enorm op over de wolvenjacht in Zweden. Onlangs ontdekte ik dat ook de lynx in Zweden ijverig bejaagd wordt. Daar ben ik zo mogelijk nog veel bozer over.

Ik kan ergens nog begrijpen dat mensen zich onveilig voelen als hun huis in het territorium van een roedel wolven ligt. De angst voor wolven is diepgeworteld in onze cultuur (denk bijvoorbeeld Roodkapje, de drie biggetjes en andere folklore van Grimm) en een groep hongerige wolven ís ook potentieel gevaarlijk voor de mens of toch in elk geval voor zijn vee.

Maar de lynx is zo schuw dat je als mens heel erg veel mazzel moet hebben om er überhaupt ooit een te zien te krijgen. Laat staan dat zo'n grote kat je aanvalt. En ze eten voornamelijk reetjes, hazen en grote vogels. Oftewel, daar heeft de mens ook behoorlijk weinig last van.

En toch is er van hoger hand besloten dat er dit jaar weer tientallen af te schieten in Zweden. Om het bestand op peil te houden. Terwijl eigenlijk niemand echt weet hoeveel lynxen er eigenlijk zijn. Juist omdat ze zo schuw zijn is het heel lastig om ze fatsoenlijk te tellen. Men zoekt sporen en uitwerpselen en probeert daaruit te extrapoleren hoeveel dieren dat ongeveer zijn. De jachtlobby is nogal sterk in Zweden.

Wat mij betreft zou de Europese Unie een stokje moeten steken voor deze onzin. De natuur die de Zweden op deze manier verkwanselen is niet alleen van hun. De Scandinavische wildernis is een van de laatste echte ongerepte natuurgebieden van Europa, daar moeten we zuinig op zijn. Inclusief zeldzame dieren.

5 opmerkingen:

Wieke zei

Zonde van zo'n mooi beest.

Yvonne Bode zei

Ik wist niet dat dit in Zweden gebeurt. Misschien zou je Judith hierover kunnen mailen? Ik ben het met je eens dat dit moet stoppen. Het doden van de wolven vind ik trouwens ook niet kunnen.

Mirte zei

update: een aantal Zweedse natuurorganisaties heeft de Zweedse regering vorig jaar aangegeven bij de Europese Unie vanwege de wolvenjacht. Dat proces is nog steeds bezig. Janez Potocnik, EU commisaris voor milieu, heeft zich sterk kritisch uitgelaten over de jacht en er is een goede kans dat de Zweedse regering voor het Europees Hof wordt gedaagd.

Waar de EU trouwens het meest over valt is de manier waarop gejaagd wordt; met een algemene toestemming waarbij dus niet alleen zwakke of genetisch slechte exemplaren afgeschoten worden (inteelt is een groot probleem in de Zweedse wolvenpopulatie).

jack zei

Het is gewoon een schande dat dit allemaal nog kan .

nel zei

da is kei erg he!!!!!!!!