woensdag 28 januari 2009

Semlor

Een semla is een wit broodje met kardemom, gevuld met amandelpasta en slagroom (meervoud = semlor). Dat is best lekker, ik heb het geproefd, maar voor Zweden is het schijnbaar hemels. Iedereen eet ze, iedereen praat erover, kranten schrijven waar je de beste kan kopen et cetera. Beetje als oliebollen in Nederland; je kunt ze niet het hele jaar krijgen en buiten het land helemaal niet waardoor het heel bijzonder wordt.

Eigenlijk eten de Zweden semlor op fettisdagen. Dat is de (vette) dinsdag voor de vasten begint, dus 40 dagen voor Pasen, dus dit jaar 24 februari. Ik leer allerlei interessante christelijke gebruiken hier in Zweden. Ze blijken veel meer christelijke hoogtijdagen te vieren dan in Nederland. Komt niet omdat ze hier zoveel religieuzer zijn, maar wel doordat al die christelijke feestdagen stevig verankerd zijn in de nationale tradities. Fettisdagen vieren wij volgens mij niet in Nederland. Of ze moeten beneden de rivieren iets bijzonders eten op de laatste dag van carnaval. Maar daar heb ik geen verstand van.

Maar semlor dus. De Zweden zijn er zo gek op dat ze die ene dag losgelaten hebben. Men eet ze in januari en februari. Maar het wordt niet op prijs gesteld als bakkers de traditie breken en al voor 1 januari beginnen met bakken. Ik heb een enorm zwak voor dit soort tradities dus ben aan het bakken geslagen.

Ingrediënten voor 16 kleine semlor:
10 g gedroogde gist
120 g gesmolten boter
300 ml melk
65 g suiker
1/2 tl zout
1 ei
1 tl gemalen kardemom
ca 550 g bloem
1 ei voor bestrijken

200 g marsepein
scheut melk
200 ml slagroom
poedersuiker

Smelt de boter, voeg de melk toe, zorg dat dit mengsel niet heter is dan 37 graden en giet het in een grote kom over de gist. Roer tot de gist opgelost is en voeg suiker, zout, kardemom en het ei toe. Voeg de bloem toe en kneed het een paar minuten door. Het moet best een stevig deeg worden want je moet er bollen van kunnen vormen. Laat afgedekt 30 minuten rijzen. Kneed nogmaals en verdeel in 16 bolletjes. Leg die op 2 bakplaten en laat nogmaals 30 minuten rijzen. Bestrijk met geklopt ei en bak in de oven op 200 graden goudbruin. Ca. 15 minuten.

Snij, als ze afgekoeld zijn, een kapje van de semlor en hol ze uit. Vermeng de kruimels met geraspte marsepein en een scheut melk tot een pasta en vul de bollen daar weer mee. Leg er een goede schep stijfgeklopte slagroom op (ik doe zonder suiker, maar als je echt van zoet houdt kan dat er natuurlijk door) en dek af met de kapjes. Bestrooi met poedersuiker.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik had ze al zien staan op Zweedse toeristeninformatiesites. Ik ben zeker van plan ze een keer uit te proberen, want ze zien er spannend en lekker uit!

Anoniem zei

Als ik heel eerlijk ben vond ik ze van de bakker een beetje tegenvallen. Wat teveel brood en te weinig vulling. De zelfgemaakte van Mirte waren wel heel lekker.

Evelien zei

ik kom graag een keer langs om de zelfgebakte te proeven, want aan een gerecht met meer dan vier ingredienten waag ik me niet meer.

Mirte zei

@Evelien: Van harte welkom, uiteraard! Ik bak ze met liefde nogmaals. Het schijnt dat je ze in NY trouwens ook kan krijgen bij Fika ...

@Wieke: ze zijn er nog als je hier op bezoek komt, dus we gaan ze zeker eten!

Wieke zei

Ik had er wat meer bloem bij nodig om een stevig deeg te maken. Ik heb ook de hoeveelheid kardemom verdubbeld, dan proef je het beter.
Het zijn overigens vier reuzensemlor geworden...