maandag 16 november 2009

EU-president

Hoe zeer ik het Nederland ook gun om op elegante wijze van onze JP de MP af te komen, mag ik toch niet hopen dat hij daadwerkelijk de nieuwe post EU-president op zich gaat nemen. Hij past wel in het profiel "makkelijk te manipuleren centrum-rechtse politicus uit een middelgroot land", waar de grote landen waarschijnlijk voor gaan. Maar ik sukkel toch nog liever even met hem door in Nederland dan dat ik kies voor een slecht geleid Europa...

Bovendien ben ik het helemaal eens met Neelie Kroes die gister pleitte voor een vrouwelijke president.

Nog een paar dagen, dan moet het lijstje klaar zijn. Zweden werkt er, als EU-voorzitter, achter de schermen hard aan. En daar ligt wat mij betreft gelijk een probleem. Had het nou echt allemaal niet wat openlijker gekund?

Bijna niemand heeft zich "officieel" kandidaat gesteld. Alles gebeurt bilateraal in achterkamers en de Europese burger heeft eigenlijk geen idee wie er waarom straks Europees president wordt. Waarom geen openbare hoorzitting in het Europees Parlement georganiseerd? Dit benadrukt weer precies dat wat zo ondemocratisch en ondoorzichtig is aan Europa. Dat wat de Europese burgers zo moedeloos en pessimistisch maakt als het om de EU gaat.

5 opmerkingen:

Wieke zei

JP blijft anders stug ontkennen dat hij interesse heeft in de positie, dus het lijkt erop dat we daarvan uberhaupt weinig te vrezen hebben.
Nederland als middelgroot land?

arj zei

Ontkennen dat je interesse hebt is natuurlijk ook een handige manier om tegen de achterblijvers te kunnen zeggen "ja maar ik solliciteerde niet, en ik wilde eigenlijk niet weg, maar ze vroegen het zo aardig!"
Als het dan uiteindelijk toch iemand anders wordt, zit JP ook niet in nederland als "de premier die eigenlijk een ander baantje zocht maar nu toch maar aanblijft"
Ik zou ook ontkennen :)

Wieke zei

Hmm, goed punt.

Roald zei

Het is toch Van Rompuy geworden. Ik zou denken dat een meer charismatische leider juist mensen voor Europa kan winnen, maar dat is blijkbaar niet de bedoeling.

Oscar zei

De EU is ook nogal verdeeld op een heleboel onderwerpen, en als iemand een stel kibbelende deelgebieden bij elkaar kan houden dan is het een Belgische regeringsleider ;).

Ik stel me wel zo voor dat één van de twee posten een vrouw moest gaan krijgen.

In die mannencultuur is een vrouwelijke EU president niet zo waarschijnlijk, dus dat zal barones Ashton wel hebben geholpen. En dat is niet bedoeld als aanval op de capaciteiten van lady Ashton.

Op het nieuws werd ook nog gespeculeerd dat Balkenende is uitgeruild voor een prolongatie van Neelie Smit-Kroes op mededinging.