donderdag 12 november 2009

Wafels


Ik zat gisteravond een beetje te bladeren in het tijdschrift van de Svenska Turist Föreningen (die onderhouden o.a. de hostels en berghutten in Zweden) en kreeg van alle winterse sneeuwfoto's met blozende kinderen met mutsen en skiënde mensen spontaan enorme zin in warme chocolademelk met wafels.

Ik ben sinds enkele maanden de trotse bezitter van een Zweeds wafelijzer en was gister weer zo onder de indruk van de ontzettend lekkere wafels die daaruit kwamen dat ik het recept moet delen. In Nederland hebben de wafelijzers niet zulke mooie hartjesvormen als in Zweden, maar dit recept smaakt vast ook goed in rechthoekige vorm.

Rest mij nog uit te leggen dat de Zweedse Wafeldag (Våffeldagen) elk jaar op 25 maart valt. Ik post dit recept echter toch lekker nu, want ik vind wafels gewoon meer een winterding.

Ingrediënten voor ca. 6 wafels:
150 g bloem, 1 tl bakpoeder, 1/4 tl zout, 2 tl suiker, 2 gesplitste eieren, 2,5 dl volle melk, 80 g gesmolten boter.

Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Klop er de eidooiers, melk en boter door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Bak de wafels in een wafelijzer goudbruin en knapperig.

Voor de echte Zweedse ervaring serveren met ongezoete geklopte slagroom en jam. Liefst lingon- of hjortronjam uiteraard.

4 opmerkingen:

Wieke zei

Mmm lingonsylt. En de hjortonvariant is ook niet mis. Maar minder geschikt voor wafels, lijkt me.

Simone zei

Ik zocht het recept voor Zweedse wafels en kwam op jouw site terecht. Ziet er leuk uit en ik ben erg blij met het recept.
Kan ik morgen de verjaars visite de enige echte wafels laten eten. de Lingon- en hjortronjam hebben we beiden.

Anoniem zei

Je recept was een succes, met het pas bij de ICA gekochte en naar NL meegenomen wafelijzer.
Hjortron erop, en room. Prima, zeker als ze nog warm zijn.
John vdW

Anoniem zei

hmmmm... als Zweden liefhebber kon ik je recept smaken! toppie!
sofie w