zaterdag 4 september 2010

Emancipatie


Toen ik vanochtend wakker lag te worden met de radio aan viel ik in een discussie over vrouwen en kunst en dat het niet alleen belangrijk is dat vrouwelijke kunstenaars meer ruimte krijgen op podia en in tentoonstellingsruimten, maar dat het ook belangrijk is dat er meer vrouwelijke recensenten komen. Want als er alleen maar witte mannen van middelbare leeftijd kritiek leveren op kunst in de media en zo helpen de mening van het publiek te vormen, krijgen al die vrouwelijke kunstenaars nog geen eerlijke kans.

Ik dacht: ja, dat is natuurlijk waar. En vervolgens dacht ik: wat is Zweden toch een übergeëmancipeerd land! Ze noemen zichzelf vaak världens mest jämställda land ('s werelds meest geëmancipeerde land) maar ze zijn zich er doorlopend zo van bewust dat ze er nog niet zijn. Ik denk dat dat het grootste verschil is met Nederland. In Nederland is feminisme een vies en vooral ouderwets woord geworden en vinden we eigenlijk dat we wel een beetje klaar zijn met vrouwenemancipatie.

In Zweden zijn ze verder, maar vinden ze dat ze nog niet ver genoeg zijn. Hebben we in Nederland een dierenpartij, hier doet het Feministiskt Initiativ mee aan de rijksdagverkiezingen. Hebben we in Nederland een Master Vrouwenstudies aan de universiteit, hier hebben alle opleidingen de plicht gender mee te nemen in het curriculum. Hebben we in Nederland steeds meer vrouwen op de arbeidsmarkt, werken ze hier allemaal fulltime.

3 opmerkingen:

Roald zei

Al vind ik die obsessie met fulltime werken in Zweden wel wat overdreven. In 4 dagen kun je (man/vrouw) toch ook bijdragen aan de maatschappij en financieel onafhankelijk zijn?

Wieke zei

Wat betekent gender meenemen in het curriculum? Ik vraag me af of dat altijd relevant is... je kunt het ook overdoen.
Doet me een beetje denken aan het verplicht stellen van belang geven aan duurzaamheid in elke studie. In de meeste studies is dat goed, maar soms ook echt overdreven.

Mirte zei

@roald: je weet hoe ik over 4 daagse werkweken denk. Wat mij betreft gaat iedereen morgen 4 dagen werken. Worden we allemaal beter en gelukkiger van.

@wieke:
Ik denk dat je niet moet onderschatten hoe mancentrisch onze maatschappij nog steeds is.

Ik denk aan mijn eigen studie, geschiedenis, waar de rol van vrouwen stelselmatig genegeerd wordt. Ik denk aan een jongen waar ik laatst mee sprak die een opleiding tot verpleegkundige volgt wiens leraren het consequent over "hij" hebben als het over doktoren gaat...

Ok, misschien is bijvoorbeeld wiskunde behoorlijk "genderneutraal" maar een hoop opleidingen zouden echt wel wat meer aandacht voor vrouwen kunnen gebruiken.