zondag 1 maart 2009

Vasaloppet


Vandaag was het hoogtepunt van de Vasaloppet; een 90 km lange langlauftocht door Dalarna. Al de hele week waren er toertochten, kortere varianten en kortere vrouwen- en jongerenvarianten. Maar vandaag was het tijd voor deze echte Zweedse Elfstedentocht. Ik vind 90 km langlaufen (in iets meer dan 4 uur) ongeveer net zo idioot als 200 km schaatsen. En het heeft minstens zoveel historische connotaties. En het is gigantisch; elk jaar doen zo'n 15.000 Zweden (en wat Noren) mee.

De Vasaloppet begon ooit in 1922 op het huidige parcours tussen Sälen en Mora. Het verhaal gaat dat koning Gustav Vasa in de 16e eeuw deze tocht voor het eerst skiede terwijl hij in Dalarna steun zocht voor een opstand tegen de Deense koning die Zweden overheerste. De opstand werd een groot succes en Gustav Vasa de Vader des Vaderlands.

De held van de dag heet Daniel Tynell. Hij won overtuigend in 4.10,55 (voor de derde keer overigens). Ik keek vandaag voor het eerst op tv naar een langlaufwedstrijd en het deed me verassend genoeg vooral denken aan wielrennen. Dus misschien toch niet de Elfstedentocht maar meer de Amstel Goldrace... Alle wielrentermen konden moeiteloos toegepast worden op het skien! Dus demarages, linkeballen en wat dies meer zij.

En wat drink je daar dan bij? Volgens de traditie warme blåbärssoppa; bosbessensoep. En dat blijkt dan weer een soort krentjebrij zonder krentjes en gort. Dat heb ik trouwens ook al jaaaren niet meer gegeten... Nu ik erover nadenk: ik heb het ook nooit in de winkel gezien in Utrecht of Amsterdam, dat zal ermee te maken hebben.

3 opmerkingen:

Wieke zei

Ik kan getuigen: het is heel lekker. Krentjebrij moet je tegenwoordig zoeken bij de lactoselose producten (Alpro Soya enz) en de houdbare melkproducten. Waarom het daar staat, is mij een raadsel. Misschien omdat Bessola ook geen melkproducten bevat?

Mirte zei

Net als bananen. Bevat ook geen melkproducten. Drop ook niet trouwens. En jam ook niet.

Ik zeg: misschien omdat Bessola ook drinkbaar én houdbaar is en in een pak zit. Maar los daarvan zou het best wel eens kunnen dat ze dat buiten 'het Noorden' niet kennen, krentjebrij.

Wieke zei

Ik zal de volgende keer dat ik buiten het Noorden een supermarkt tegenkom, kijken. Maar ik denk eigenlijk dat je het in de rest van Nederland ook wel kunt krijgen. Vriend, opgegroeid in Delft, kent het uit zijn jeugd in ieder geval.