dinsdag 17 maart 2009

Wilders

Gelukkig ben ik al geëmigreerd, dat scheelt weer een hoop gedoe mocht Geert Wilders ooit echt premier worden van Nederland...

Gelukkig wordt het virtuele succes van de PVV hier en daar gerelativeerd en duurt het waarschijnlijk nog even voor er verkiezingen zijn, maar wat is er toch aan de hand met Nederland?!

8 opmerkingen:

Brian4all zei

Nou, Mirte, wat hier aan de hand is is niet zozeer dat rechtse standpunten nou zo aantrekkelijk zijn, maar dat links in Nederland geen barst doet of voorstelt. Parlementair links is laf geworden.

De linkse partijen GL en SP zouden het kabinet er flink van langs moeten geven, hun leden tot activiteit aan moeten zetten, en de vakbonden moeten steunen in hun oppositie tegen dit kabinet. Maar zowel GL als SP hobbelen nu parlementaristisch mee met PvdA (en erger).

Van de SP mogen SPers en ROODers niet meer actief zijn (behalve als het gaat om laffe flyertjes uitdelen tijdens verkiezingen) en geen scherpe standpunten innemen. De meeste voormalige activisten zijn inmiddels omgetoverd in administratie-medewerkers. Steeds meer activisten verlaten gedesillusioneerd die partij. De SP schuift op naar rechts.

Hetzelfde met GroenLinks. GL heeft eerst Duyvendak in de steek gelaten en toen gebruikt om zich te ontdoen van de laatste banden met activisme. Duyvendak is zo'n laffe zak dat-ie dit maar zwijgend slikt.

Beide partijen proberen daarmee de andere partijen te zeggen (mn. het CDA en de PvdA) dat ze klaar zijn voor serieuze kabinetsdeelname. Ze willen hun zeggen dat er makkelijk compromissen zijn te sluiten (ten koste van eerlijke en heldere linkse principes!). Dat ze een betrouwbare partner zijn zonder activistische achterban die dwars zou kunnen liggen. Lekker samen in een kabinet en het huidige beleid ongestoord voortzetten. Links activisme wordt opgeofferd op het altaar van gezapig Haags parlementarisme.

Tegen dat Haagse parlementarisme zou moeten worden aangeschopt. Die lui moeten knettergek genoemd worden, want mensen vinden het knettergek dat rijke bankiers miljarden krijgen terwijl er bezuinigd wordt op bijvoorbeeld gezondheidszorg en toeslag en gemorreld aan de AOW-leeftijd.

De enige die tegen het kabinet schopt is Wilders. Daarom is hij zo populair geworden. Het is dus -in het algemeen- niet de aantrekkelijkheid van zijn racistische leugens, maar het (terechte) geschop tegen de officiele politiek die hem populair maakt. Hoe langer links dat niet doet en hoe langer Wilders de enige is die dat wel doet, des te meer wortels zijn racistische gezwets schiet.

Links gaat niet tegen het rechtse beleid in en gaat niet tegen de extreem-rechtse oppositie in. Femke Halsema noemt Wilders slechts "een charlatan" en meer niet. Dat doet ze nota bene t.a.v. alleen haar eigen publiek... publiek dat allang overtuigd was! Wat ze zou moeten doen is:
(1) het hele kabinet publiekelijk voor charlatans uitmaken want dat zijn ze, en
(2) Wilders publiekelijk voor smerige racistische haatzaaier uitmaken want dat is hij, en
(3) een ideologisch links alternatief bieden (en dus niet meegaan in die rechtse ontslagversoepeling!), en
(4) meebouwen aan een linkse beweging (zoals een sterke vakbeweging), d.w.z meebouwen aan een reele kracht die rechts wanbeleid kan frustreren.

Maar zolang laf links in het gevlij wil komen van rechtse of middenpartijen, zal het haar linkse principes opofferen. Er zijn veel leden binnen SP en binnen GL ontevreden over het steeds minder linkse (d.w.z. steeds rechtsere) partijprogramma. Wilders heeft dus vrij baan. Wilders' succes wordt veroorzaakt door links falen.

Jan-Jaap van Peperstraten zei

Wilders wil premier worden.

Ach ja.

Ik wil ook zoveel.

Brian4all heeft wel een punt - de oppositie wordt feitelijk gevoerd door Geert Wilders en de SP is nauwelijks zichtbaar. Niet dat ik zo voor de SP ben, maar dat terzijde.

Over de laatste peiling heb ik hier wat geschreven, misschien interesseert het je: http://jan-jaap.blogspot.com/2009/03/een-kijkje-op-de-barometer.html

m.vr.gr.

Jan-Jaap

Mirte zei

bedankt voor jullie reacties. Het is een kwestie die me oprecht bezig houdt en ik snap het gewoon echt niet. Dus input is zeer welkom.

@Brian4all: ik weet niet of het gebrek aan activisme van GL en SP het probleem is. Ik ben het absoluut met je eens dat het op dit moment niet goed lukt een antwoord te formuleren op Wilders dat aanslaat bij zijn kiezers. (Hoewel; de SP is de derde partij van het land en heeft dus wel degelijk mensen aangesproken. Je hoort ze alleen zo verdraait weinig de laatste tijd. Agnes Kant moet misschien nog een beetje groeien in haar rol van populistisch links leider...) Maar hoe zeer me dat ook spijt, ouderwets activisme is 'uit'. Het spreekt geen grote groepen mensen meer aan. Ik vind dat Femke Halsema te hard was in het veroordelen van Wijnand Duyvendak, maar het activisme waar het over ging is duidelijk niet meer van deze tijd. De sleutel is volgens mij dat de antwoorden die op dit moment geformuleerd worden door links niet aansluiten bij de belevingswereld van de potentiele Wilders-kiezers. Ze zijn gevallen voor demagogisch populisme, ik vrees dat je ze alleen voor je kan winnen door ook in one-liners te praten. De werkelijkheid is alleen niet zo simpel als Wilders hem graag voorstelt en dus lang niet altijd in one-liners te vatten.

@Jan-Jaap: meer relativering van de peiling van De Hond. Daar houd ik van. Aangaande D66; alle respect voor Alexander Pechtold, maar dat mensen nu al vergeten zijn waarom ze het verdienden om zo afgestraft te worden (hun totaal ongeloofwaardige optredens onder Balkenende II en III)is toch ook wel bewijs van het gebrek aan middellange termijn geheugen van de bevolking...

Jan-Jaap van Peperstraten zei

@balkenende II

De formatie duurde meer dan vier maanden, op een gegeven moment moet je als partij je verantwoordelijkheid nemen en meebesturen. Als je kijkt wat D'66 beleidsmatig (zeker mbt onderwijsfinanciering) voor elkaar gespeeld heeft met die rottige zes zetels hebben ze het goed gedaan.
Uit Balkenende II stappen toen de stoppen doorsloegen bij Razende Rita was ook een goede beslissing. Wie breekt betaalt, dus we zijn nu met z`n 3en - maar nieuwe rondes, nieuwe kansen.

@Balkenende III

Daar deed D'66 niet aan mee.

Marijn zei

Nou nou, de SP en Wilders liggen dichter bij elkaar dan je denkt. Allebei opkomend voor de "blanke arbeider" met demagogie en populisme. Ik vind dat Halsema de oppositie sterk voert, met eigen ideeen en plannen en Wilders alleen op inhoud aanvalt. We moeten alleen accepteren dat alleen een klein deel van Nederland dat inziet (plusminus 20 zetels voor D66 en Pechtold samen).

Ik ben al heel lang voor een samengaan van D66 en GroenLinks, zeker nu D66 de bestuurlijke vernieuwing en de gekozen burgemeester hebben laten varen.

Verder snap ik ook niet goed dat Wilders zo populair is, hij is lekker dwars, om in GL termen te blijven ;-)

De vakbonden volgen lijkt mij geen goed idee. De pensioenleeftijd zal omhoog moeten en de ontslagregeling zal versoepeld moeten worden, linksom of rechtsom en wat mij betreft dan liever linksom!

Brian4all zei

@Mirte:

Dat D'66 Pechtold nu zo populair is, komt voornamelijk door zijn openlijke en uitgesproken verkettering van Wilders. Hij is de enige die hardop het racisme aanwijst! Dat zouden SP en GL ook moeten doen, maar die durven dat niet.

"Potentiele Wilders-kiezers" zijn alleen maar potentiele Wilders-kiezers omdat er niks anders is met potentie. GL en SP ballen hun vuisten niet - noch tegen de regering met z'n oorlog en z'n plan om de AOW-leeftijd te verhogen, noch tegen het racisme van Wilders. Met name GL steunt de Bushistische bezetting van Afghanistan en de ontslagversoepeling. En de SP speelt gevaarlijk populistisch spel met nationalisme a la Wilders, en gaan dus niet tegen zijn racisme in. Als SP en GL een krachtig links alternatief toonden en de mensen zelf er actief bij betrokken, dan trokken ze met gemak de kiezers achter zich aan. De enige die dat een beetje lijkt te doen is Pechtold.

"Activisme is niet van deze tijd" is natuurlijk onzin. Zolang parlementaire partijen falen en hun linkse principes in de steek laten is activisme nodig. Of je hebt vandaag de andersglobaliseringsbeweging gemist, de milieubeweging, en je ogen gesloten voor de antioorlogsbeweging die Bush en Blair toch aardig in het nauw heeft gebracht. Nog effe los van de succesvolle antiapartheidsbeweging, antikernwapenbeweging en studentenbewegingen van weleer.

Wieke zei

@ Marijn: op al je SP kritiek wil ik niet ingaan, maar als SP lid vind ik het wel vervelend wanneer je zegt dat de SP alleen voor blanke arbeiders opkomt, daar ben ik het niet mee eens.

Mark zei

@Brian4all: Racisme van Wilders? Sinds wanneer is islam een ras?

Je kletst maar wat onzin over Wilders. Als je meent dat jij gelijk hebt, dan moet je aangifte daar van doen, dat is jouw burgerplicht. Echter zal de agent, OvJ of rechter jou hard uitlachen, want je kan toch niet met steekhoudende bewijzen aantonen wat je kletst. Zelfs Els Lucas lukt het niet Wilders veroordeeld te krijgen. Maar jij weet het beter hè? Enne, het doen van een valse aangifte is ook strafbaar, dus je bent gewaarschuwd. Succes met je leugenachtige kletspraterij!