donderdag 19 maart 2009

Verblijfsrecht

Hoera! Ik hoor erbij!

Ik ontving namelijk onlangs van de Zweedse IND (Migrationsverket) mijn "bevis om registrering för EU/EES-medborgare med uppehållsrätt". Sleutelwoord in deze natuurlijk dat laatste: uppehållsrätt, het recht om je op te houden. Ik hoor u denken: "maar Zweden is toch deel van de EU en we hebben toch dat zogenaamde vrije verkeer van personen, goederen en diensten?". Dat dacht ik ook. Maar dat dachten die Zweden niet.

Ik mocht hier drie maanden op vakantie zijn, maar daarna moest ik toch echt bewijzen dat ik recht had hier te zijn. Dus eerst maar eens een kopietje van mijn paspoort gestuurd met een formulier, maar dat was niet genoeg. Dus uittreksels van de Burgerlijke stand aangevraagd waaruit blijkt dat het vriendje en ik op hetzelfde adres wonen en een bewijs dat hij verblijfsrecht heeft inclusief handtekening van zijn baas. Pff...

Ik ben er nog steeds niet zeker van dat die Zweden een poot hebben om op te staan als ik naar het Europese hof stap. Maar 1 ik heb geen rechten gestudeerd en 2 dat met die formulieren leek me sneller en makkelijker. En het heeft dus gewerkt. Ik heb nu (weliswaar afhankelijk van mijn vriend en zijn baan) recht om in Zweden te wonen en werken.

3 opmerkingen:

Jan-Jaap van Peperstraten zei

In het kort: ja, de Zweedse overheid kan van je vragen dat je bij een vreemdelingendienst of de politie (of wat dan ook) registreert. Dit raakt je verblijfsrecht niet maar is slechts een administratieve invulling daarvan. EU-burgers in NL moeten, naar mijn weten, ook een pasje van de IND halen.
Het Verenigd Koninkrijk kent die verplichting weer niet.
Ik moest me wel weer registreren voor het kiesregister en de gemeentebelastingen en toen ik vroeg of en waar ik me bij een vreemdelingendienst melden moest keken ze me heel raar aan.

Wieke zei

Gefeliciteerd met je Zweedsheid!

Mirte zei

@jan-jaap: administreren is prima. Maar ik was al lang geregistreerd; zonder persoonsnummer ben je niets in Zweden. Maar dat was niet genoeg. Ik moest ook van alles bewijzen voor de Zweedse IND; dat ik een baan had of studeerde of een partner had die in mijn onderhoud kon voorzien of dat ik een berg spaargeld had. En dat vond ik wel gek.