maandag 9 maart 2009

Gelijk


Een dag te laat, Internationale Vrouwendag was gister, maar vanochtend zat ik in de T-bana en zag deze poster van de Zweedse groene partij over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Er zijn vijf bankbiljetten in Zweden, op drie daarvan staan mannen en op twee vrouwen. De mannen hebben echter de grote bedragen gekregen en de vrouwen zijn het kleingeld... Geen ramp voor de emancipatie, misschien zelfs puur toeval, maar de Zweedse Groenen grijpen dit mooie beeld aan om aandacht te vragen voor de ongelijkheid die, ook in Zweden, nog steeds bestaat tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. "Vrouwenberoepen" worden minder gewaardeerd en dus minder betaald dan "mannenberoepen" en zelfs binnen dezelfde functie verdienen mannen regelmatig meer dan vrouwen. Olika kön, olika värde: verschillend geslacht, verschillende waarde.

2 opmerkingen:

Evelien zei

ha, ja, precies! daar heb ik een stuk over geschreven in de folia van vorige week (folia.nl; je kan dat ding downloaden, het is een hele vrouwenspecial met verschrikkelijke items over tasjes en horoscopen... jezus...). anyways.

Mirte zei

Goed artikel! Leuk om te horen dat het in NY zoveel anders (lees: beter) gaat. Aangaande positieve discriminatie: precies! inderdaad!

Dit is de link in het archief inmiddels: http://www.folia.nl/archief/jaargang_62/Folia23_62.pdf